Більшість окружних виборчих комісій на Харківщині провели перші засідання вчасно, як того вимагає законодавство. Але в окрузі №178 ОВК почала роботу з запізненням через те, що не змогла зібратися вчасно.

На Харківщині сформували 14 окружних комісій, більшість з яких вчасно розпочали перше засідання, а члени ОВК прийняли присягу. На перше засідання в ОВК  прийшли від 12 до 14 членів. Відсутність інших частіше за все пояснювали тим, що вони проживають в інших областях України.

В 178 окрузі комісія збиралась на перше засідання 2 червня, але так і не зібрала кворум, необхідний для початку роботи.

«5 членів комісії не прийшли на перше засідання через те, що вони були з інших областей — зі Львова, з Луганської області. Їх замінили, тому перше засідання розпочнеться близько сьомої години вечора 6 червня», — повідомив голова 178 ОВК Микола Строгий

Ввечері 6 червня  ОВК №178 провела перше засідання, на якому були присутні 13 з 18 членів комісії.

«В умовах позачергової виборчої кампанії значна частина партій подає до складу ОВК всіх можливих осіб, щоб закрити квоту в складі окружних комісій та не втратити в них місце. Після цього ми й отримуємо неповноцінний склад комісії, члени якої проживають в інший частині країни. Це паралізує роботу комісії, якій і так потрібно проадмініструвати процес в найкоротші терміни», — прокоментував координатор спостереження за виборами у Харківській області.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)