У Кіровоградській області святкування Дня захисту дітей супроводжувалося збільшенням активності політиків – потенційних кандидатів у народні депутати. Вони дарували дітям солодощі, спортивний інвентар, а також організовували розважальну програму. Про це свідчать дані моніторингу спостерігачів Громадської мережі ОПОРА у Кіровоградській області.

Народний депутат Станіслав Березкін (член депутатської групи «Партія відродження», виборчий округ №100) привітав дітей Кропивницького та Вільшанського районів. Як йдеться на сайті чинного нардепа, 3 червня у Вільшанці показали дитячу виставу «Хитре лисення» у рамках акції від благодійного фонду народного депутата України Станіслава Березкіна «Добротвір». Після завершення  заходу дітям вручили від імені народного обранця цукерки та сік. А 1 червня нардеп вітав дівчат та хлопців з Кропивницького району, вручав їм грамоти та подяки. На цьому ж заході від благодійного фонду Станіслава Березкіна «Добротвір» роздали солодощі. 

Фото з сайту «Перша електронна газета»

А народний депутат Максим Поляков («Народний фронт») вітав з Днем захисту дітей у чотирьох населених пунктах 101 територіального виборчого округу. Зокрема, на сторінці народного обранця у соціальних мережах йдеться, що у селищі Смоліно та селі Злинка Маловисківського району, селищі Побузьке Голованівського району він привіз аніматорів, морозиво, солодку вату. А в селі Підвисоке Новоархангельського району нагородив переможців  освітнього проекту «Лідер школи» та подарував школі новий спортивний інвентар. Про це йдеться на сторінці Максима Полякова.

Фото з соціальних мереж

У Кропивницькому провели свято «Країна розваг» до Дня захисту дітей. «Це захід, який завдяки старанням нашої команди ВО «Батьківщина» щорічно проводиться на «Козачому острові» для маленьких кропивничан», – написав міський депутат, член партії ВО «Батьківщина» Олександр Цертій у соціальних мережах. Під час заходу проводили розваги, конкурси, пісенні виступи та вручали призи переможцям.

Фото з сайту «Прожектор»

Ще одне свято провели на вулиці Попова у Кропивницькому. Під час нього відкрили мурал і провели розважальні заходи для дітей. На сайті «Dozor» йдеться, що свято спортивних розваг організував громадський діяч, політик Артем Стрижаков. Після змагань від його імені переможцям подарували телефони.  

Фото з сайту «Dozor»

«Наразі згадані політики не є зареєстрованими кандидатами у депутати Верховної Ради України. Матеріальне стимулювання виборців, вже після реєстрації кандидатів, може мати ознаки непрямого підкупу виборців, проте до моменту їхньої офіційної реєстрації, норми виборчого законодавства не порушені.  Однак представники ОПОРИ фіксують таку активність і закликають кандидатів утриматися від матеріального стимулювання виборців протягом всієї кампанії та уникати дочасної агітації ймовірними кандидатами», – зазначила координаторка спостереження Громадської мережі ОПОРА за виборами в Кіровоградській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.