В Одеській області утворено 11 окружних виборчих комісій, які працюватимуть на позачергових парламентських виборах.

Членами ОВК стали 198 осіб, які представляють 26 партій: «Відродження», «Сила і честь», «Опозиційний блок», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», «5.10», «Народний фронт», «Нова політика», «Україна Майбутнього», «Правий сектор», «Громадянська позиція», «Сильна Україна», «Солідарність жінок України», «Єдина Країна», Інтернет партію України, Всеукраїнське політичне об'єднання «Єдина родина», Українську партію «Зелена планета», Радикальну партію Олега Ляшка, «Об'єднання «Самопоміч», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Партію зелених України, Всеукраїнське аграрне об'єднання «Заступ», партію «Конгрес українських націоналістів», «Сила людей», «Нова політика» і Ліберальну партію.

Лідерами, які мають по 17 представників, є «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Батьківщина», «Народний фронт».

 

Голови комісії є представниками таких партій: «5.10» (ТВО №133 і ТВО №139), «Відродження» (ТВО №134 і ТВО №135), Інтернет партії (ТВО №136),  «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (ТВО №137), ВО «Батьківщина» (ТВО №138), «Єдина Країна» (ТВО №140), «Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ» (ТВО №141), «Опозиційний блок» (ТВО №142) і «Сильна Україна» (ТВО №143).

При цьому з 198 членів ОВК більшість – 117 осіб – складають жінки.

Відповідно до частини 2 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» для проведення позачергових виборів народних депутатів окружні виборчі комісії утворюються не пізніш як за п’ятдесят днів до дня голосування за поданнями суб’єктів внесення подання, визначених пунктом 1 частини другої статті 27 цього Закону (політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в апараті Верховної Ради України поточного скликання; не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), а також партій – суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів (не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), що вносяться до Центральної виборчої комісії не пізніш як за п’ятдесят три дні до дня голосування у порядку, встановленому статтею 27 цього Закону.

Нагадаємо, що виборчий процес на позачергових виборах народних депутатів стартував 24 травня 2019 року.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)