Відповідно до остаточних фінансових звітів, 18 кандидатів витрачали кошти на виборчі кампанії, з них 6 кандидатів — в ОВО №184 та 12 кандидатів — в ОВО №197. Загалом кандидати на Черкащині витратили 3 мільйони 740 тисяч гривень, а на Херсонщині офіційний розмір витрат на агітацію становить 3 мільйони 50 тисяч гривень. Розміщення агітаційних матеріалів у місцевих засобах масової інформації стало найпоширенішим сегментом видатків, на який кандидати в округах в середньому витратили близько 40% коштів.

Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України», розпорядник коштів поточного рахунку виборчого фонду кандидата подає остаточний фінансовий звіт до ОВК не пізніше як на сьомий день після дня голосування (7 листопада включно). Однак не всі кандидати, які балотувалися в округах, виконали законодавчі вимоги щодо підзвітності виборчих фондів. Із 40 кандидатів остаточну звітність подали тільки 27 — 10 в ОВО №184 та 17 в ОВО №197. 12 листопада 2021 року Центральна виборча комісія оголосила попередження 13 кандидатам за порушення термінів подання остаточних звітів до ОВК.

Так, попередження отримали 5 кандидатів, які балотувалися на Херсонщині: Олег Баркаренко (ВО «Свобода»), Геннадій Лагута 1972 р.н. (самовисування), Тетяна Лазарева («Миколаївці»), Андрій Помазан («Нові обличчя») та Олександр Пономарьов («Блок Опозиційних Сил»). На Черкащині попередження, відповідно, отримали 8 кандидатів: Владислав Голуб 1992 р.н. (самовисування), Вячеслав Голуб (самовисування), Тамара Звягінцева («Християнський рух»), Олена Козачук («Молодий Харків»), Петро Кур’ят («Справжня Україна»), Дмитро Кухарчук («Національний корпус»), Богдан Панкевич («Українська галицька партія») та Антон Подчапко («Владу народу!»). До 20 листопада окружні виборчі комісії мають провести аналіз остаточних фінансових звітів та у разі виявлення порушень повідомити про них правоохоронні органи.

Витрати кандидатів в ОВО №197 (Черкащина)

Найбільший за розміром виборчий фонд на довиборах у Верховну Раду мав кандидат від парламентської партії «Європейська Солідарність» Роман Сущенко — 1 мільйон 536 тисяч гривень. Фонд був наповнений винятково за рахунок партійних коштів. 1 мільйон 303 тисячі гривень кандидат витратив на використання засобів масової інформації, зокрема на виготовлення відеоматеріалів та їх трансляцію на ТРК «Вікка». Тако кандидат платив за виготовлення студійної програми в ТРК «Ільдана» та надання ефірного часу на телеканалах «Магніт» і «Прямий». Роман Сущенко спрямовував кошти на представленість в Інформаційному агенстві «Прочерк» та в газетах «Златокрай», «Дніпрова Зірка». 117 тисяч гривень Сущенко витратив на виготовлення агітаційної продукції — друкованих матеріалів, календарів, інформаційних матеріалів тощо. Крім того, кандидат не забував про присутність у мережі інтернет, на що витратив 97 100 гривень. Найбільшу суму (80 тисяч гривень) було заплачено ТОВ «Сучасні рекламні рішення» за розміщення агітаційно-рекламних матеріалів в інтернеті. На зовнішню рекламу кандидат не спрямовував великих коштів — витрати на борди та сітілайти становили всього 17 640 гривень.

Розмір виборчого фонду кандидата від політичної партії «Слуга народу» Віталія Войцехівського склав 1 мільйон 222 тисячі гривень. Єдиним джерелом його наповнення стали добровільні внески фізичних осіб. Найбільше коштів кандидат витратив на зовнішню рекламу — 400 тисяч гривень, а основним надавачем послуг стало товариство з обмеженою відповідальністю у місті Києві «Кіт Медіа». Приблизно по 300 тисяч гривень було витрачено на використання засобів масової інформації та проведення агітації в інтернеті, з яких 220 тисяч пішло на Facebook-рекламу. Витрати на використання медіа були розподілені так: 192 тисячі гривень — на оплату ефірного часу на телебаченні, 11 тисяч — на оплату реклами на радіо та 112 тисяч — на публікації у друкованих ЗМІ. Кандидат найчастіше розміщував агітацію в газетах «Дніпрова зірка», «Златокрай», «Вечірні Черкаси» та оплачував ефіри на ТОВ ТРК Вікка і «Суспільному». На радіо агітацію кандидата можна було почути на хвилях «Рокс», «Авторадіо», «Шансон», «П’ятниця», «Next», «Шансон», «Хіт ФМ». Також кандидат замовив виготовлення матеріалів передвиборної агітації на загальну суму 200 тисяч гривень. Відповідно до звіту, для цього кандидат користувався послугами різних суб’єктів, зокрема ТОВ «Газета Златокрай», «Вісник Золотоніщини», «Сільські обрії».

Виборчий фонд Владислава Голуба (самовисування) становив 508 тисяч гривень, з яких 100 тисяч були коштами кандидата, а 408 тисяч — внесками фізичних осіб. 65% коштів фонду кандидат спрямував на послуги з виготовлення передвиборної продукції, основним виконавцем яких було товариство з обмеженою відповідальністю у Вінниці «Прес Корпорейшн Лімітед». Другою за видатками була агітація в медіа. Так, кандидат витратив майже 75 тисяч гривень на просування себе в газетах «Сільські обрії», «Дніпрова Зірка», «Канівчанка», Вісник Золотоніщини» і на телеканалах «Вікка», «Суспільне», «Магніт». 53 тисячі гривень пішло на розміщення зовнішньої реклами, послуги з якого, крім ФОПів, надало КП «Канівське госпрозрахункове художньо-виробниче об’єднання». Також кандидат витратив 50 тисяч гривень на розміщення та просування реклами в інтернеті — отримувачем та виконавцем послуги був ФОП Макуха Микола Анатолійович.

Розмір виборчого фонду кандидата від Європейської партії України Андрія Лобунця становив 137 500 гривень, і сформований він був винятково за власні кошти кандидата. Найбільшу кількість коштів було спрямовано на місцеві медіа. 56 190 гривень кандидат витратив на публікації у газеті «Вечірні Черкаси», в інтернет-виданнях «Вичерпно», «18000» та на телеканалі «Вікка». 22 660 гривень пішло на виготовлення агітаційної продукції, 18 800 гривень — на зовнішню рекламу та 7 800 гривень — на послуги, пов’язані з мережею «Інтернет». Крім того, у додаткових витратах кандидат вказав 31 000 гривень за примірники газети «Вечірні Черкаси».

Виборчий фонд Івана Степанця (самовисування) становив 102 301 гривню, з яких одна гривня надійшла від самого кандидата, а інші кошти — від фізичних осіб. Витрати кандидат зосередив у двох напрямках: виготовлення агітаційної продукції та розміщення реклами на зовнішніх носіях. Так, було замовлено та виготовлено друкованих агітаційних матеріалів на суму 60 тисяч гривень. Також кандидат спрямував майже 36 тисяч гривень на зовнішню рекламу. Виконавцями цих послуг були ФОП Кудактін С. В. та ТОВ «Рекламне агенство «Борд». Крім того, 6 400 гривень було заплачено за публікації в інтернет-виданні «Вичерпно».

Андрій Іллєнко, кандидат від політичної партії ВО «Свобода», мав виборчий фонд у сумі 62 258 гривень, сформований із власних коштів кандидата та внесків громадян. Майже половину коштів (27 890 гривень) Андрій Іллєнко витратив на зовнішню рекламу, 8 085 гривень — на публікації агітаційних матеріалів в газеті «Дніпрова Зірка». На 17 тисяч гривень було виготовлено друкованої продукції, а 5 тисяч витрачено на просування матеріалів у соціальних мережах. Варто зазначити, що кандидат під час виборчої кампанії організував більш ніж 10-денний тур по округу музичного гурту «Ромакс» та співачки Катерини Бойко, проте це не було відображено у фінансовій звітності кандидата.

Фонд Григорія Козьми («Блок Едуарда Гурвіца») становив 50 тисяч гривень. Основними видатками стали виготовлення агітаційної продукції — 27 500 гривень та розміщення інформації на вебвузлах, у тому числі в соціальних мережах — 21 300 гривень. Виборчий фонд Наталії Степушенко дорівнював 50 тисяч гривень, і сформований він був за кошти політичної партії «Нові обличчя», яка і висунула кандидатку. Всю суму було витрачено на рекламні послуги в інтернеті та поширення інформації через соціальні мережі. Кандидатка Тетяна Радченко, яка балотувалася шляхом самовисування, сформувала виборчий фонд за власні кошти у сумі 26 500 гривень. 21 тисячу було витрачено на виготовлення друкованих агітаційних матеріалів у ТОВ «Агенство «Сова» та 5 тисяч — на публікацію матеріалів на сайті novadoba.com.ua. 500 гривень залишились невикористаними.

Спостереження ОПОРИ показували, що активність Леоніда Даценка (самовисування) проявлялася тільки в публікації у ЗМІ статей проти Владислава Голуба, що було підтверджено фінансовою звітністю кандидата. Леонід Даценко мав виборчий фонд розміром 20 тисяч гривень, з яких 7110 гривень було витрачено на агітаційну продукцію, 12 195 гривень — на засоби масової інформації та 695 гривень — на розміщення передвиборчих матеріалів в інтернет-виданні «Дзвін». Для агітації у ЗМІ кандидат також використовував газету «Нова молодь Черкащини».

Юлія Гершун (самовисування) за власні кошти сформувала виборчий фонд розміром 19 тисяч гривень, з яких виготовила друковану агітаційну продукцію на 17 500 гривень. Виборчий фонд кандидатки мав залишок у сумі 1 500 гривень. Найменшим за розміром був виборчий фонд кандидата від Молодіжної партії України Романа Коніжая. Сума фонду кандидата становить 5 000 гривень, з яких 4 590 гривень було витрачено на виготовлення друкованої продукції. 410 гривень так і залишилися невикористаними.

Кандидати Вячеслав Резніков («Команда Андрія Балоги»), Руслан Алексіюк («Рівне разом»), Сергій Василюк («Народовладдя»), Владислав Пильник («Могутня Україна») та Сергій Чередніченко подали «нульові» звіти.

Витрати кандидатів в ОВО №184 (Херсонщина)

Найдорожча виборча кампанія в окрузі була у висуванця від політичної партії «Слуга народу» Сергія Козиря. Виборчий фонд кандидата становив 1 мільйон 483 тисячі гривень і сформувався з власних коштів кандидата у сумі 199 тисяч гривень та добровільних внесків громадян. Більше ніж пів мільйона гривень кандидат спрямував на засоби масової інформації, але зосередився він винятково на друкованих ЗМІ та радіо. Так, кандидат витратив 461 тисячу гривень на публікації агітаційних матеріалів у газетах, а матеріали на його користь можна було побачити на шпальтах видань «Дніпровський проспект», «Нова Каховка», «Новий День», «Маяк», «Високе поле», «Вісті», «Жайвір», «Сільські новини», «Таврійські вісті», «Час», «Гривна». Крім того, Козир оплатив агітацію на радіо «Перець FM», «Нбм-Радіо», «Шансон», «П’ятниця», «Люкс ФМ», «Лепетиха ФМ», «NRJ», «Хаят». Близько 300 тисяч гривень кандидату коштувало виготовлення агітаційної продукції — накидок, кепок, футболок з логотипом, друкованих агітаційних матеріалів, інформаційних бюлетенів, календарів, листівок, а також друк та порізка плівок для брендування авто. 27 тисяч гривень кандидат витратив за послуги в інтернеті, які виконував ФОП Гурський Роман Ігорович з міста Одеси. 38 900 гривень кандидат заплатив за організацію та проведення спортивно-розважального свята. У звіті розпорядник фонду також вказав оплату за охоронні послуги на суму 99 900 гривень київському ТОВ «Легал Форс Протекшн «Рі Груп».

Другий за розміром виборчий фонд був у кандидата від політичної партії «Нам тут жити!» Геннадія Лагути. Загальна сума фонду становила 1 мільйон 212 тисяч гривень. Він був сформований винятково за кошти політичної партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!». Майже 550 тисяч гривень кандидат витратив на зовнішню рекламу, кошти за її розміщення отримали дві фізичні особи-підприємці — Хут Олеся Анатоліївна та Попов Олег Михайлович. Наступним за розміром видатків стало розміщення агітації в інтернеті — 291 тисяча гривень, а надавачем послуг був ФОП Касаткина Ганна Володимирівна. 247 тисяч гривень кандидат витратив на місцеві медіа, а саме на телеканал «Херсон плюс» та друковані ЗМІ, зокрема «Високе поле», «Вісті», «Сільські новини», «Жайвір», «Таврійські вісті», «Маяк», «Час», «Гривня». Також за кошти виборчого фонду кандидат був представлений на радіо «Лепетиха ФМ». Крім того, Геннадій Лагута замовив виготовлення друкованої агітаційної продукції на суму 145 тисяч гривень, скориставшись послугами таких херсонських закладів: типографія «Стар», ТОВ «Полімед» та ТОВ «Редакція газети Зоря». У звіті кандидат також вказав виплату 3,5 тисячі гривень Нововоронцовській селищній раді за користування майном для проведення агітаційного заходу та 46 тисяч гривень ПП «Інтер Склад» за виготовлення сувенірної продукції.

Виборчий фонд висуванця парламентської партії «Європейська Солідарність» Ігоря Йосипенка був сформований за кошти кандидата і становив 220 545 гривень. Половину цієї суми — 108 тисяч гривень — кандидат витратив на виготовлення друкованої агітаційної продукції, а основним реципієнтом була Херсонська міська друкарня. 79 тисяч гривень пішло на агітацію у ЗМІ, причому винятково в газетах («Нова Каховка», «Вісті», «Жайвір», «Сільські новини», «Таврійські вісті», «Маяк», «Новий день»). Крім того, 26 тисяч гривень кандидат витратив на зовнішню рекламу. Розміщення реклами виконав підприємець, який надавав аналогічні послуги для кандидата Геннадія Лагути — ФОП Хут Олеся Анатоліївна.

Виборчий фонд Максима Негрова («Європейська партія України») мав 61 тисячу гривень і наповнився винятково за кошти фізичних осіб. Кандидат зосередився на представленості через зовнішню агітацію, на яку витратив більшість виборчого фонду — 56 тисяч гривень. Основним виконавцем послуг став ФОП Попов Олег Михайлович. Крім того, на 2 680 гривень кандидат виготовив матеріали передвиборної агітації, а 2 225 гривень — на представленість у місцевих медіа (газета «Маяк»).

Катерина Одарченко («Національна платформа») мала виборчий фонд у сумі 40 175 гривень, які повністю надійшли від фізичних осіб. Відповідно до звіту, кандидатка замовила виготовлення друкованої агітаційної продукції на суму 3 700 гривень та витратила 8 598 гривень на виготовлення і встановлення агітаційних наметів. 10 950 гривень коштувало розміщення агітації на зовнішніх носіях. Крім того, у звіті вказано 16 тисяч гривень інших витрат на передвиборчу агітацію, проте станом на 15 листопада на сайті ЦВК відсутня розшифровка щодо використання цих коштів. ОПОРА доповнить інформацію про витрати кандидатки відразу після оприлюднення відповідних даних.

Звіт кандидата Ігоря Токовенка («Народовладдя») має певні неточності. Розмір виборчого фонду кандидата становив 32 450 гривень, які надійшли від політичної партії «Народовладдя». Втім, кандидат одночасно вказав суму 32 200 гривень у витратах на виготовлення виборчих матеріалів та на зовнішню рекламу. Відповідно до відомостей про використання коштів поточного рахунку виборчого фонду кандидата, 19 500 гривень пішло на зовнішню рекламу, а виконавцем цієї послуги став ФОП Максимович Юрій Володимирович. Також 11 900 гривень було витрачено на публікації агітаційних матеріалів у газетах «Час», «Сільські новини», «Високе поле», «Вісті», а ще 800 гривень — на розміщення політичної реклами на сайті «Нова Каховка Сіті».

Кандидати у народні депутати Володимир Бериславський (самовисування), Ганна Живцова («Партія Антона Яценка»), Михайло Мельник («Партія місцевого самоврядування») та Сергій Матвійчук («Команда Симчишина»), відповідно до поданих звітів, не витрачали коштів на агітацію, адже розпорядники фондів кандидатів задекларували лише «нулі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Як кандидати у народні депутати про Facebook звітували: реальні витрати vs остаточні звіти