Довірена особа кандидата Віталія Войцехівського ("Слуга народу") Олександр Андрєєв подав скаргу до ОВК щодо ситуації із визнанням усіх бюлетенів у 4 із 5 скринь на дільниці №710882 (м. Золотоноша) такими, що не підлягають врахуванню.

Окружна виборча комісія одномандатного виборчого округу №197 завершувала приймати протоколи про підсумки голосування та іншу виборчу документацію від дільничних виборчих комісій. За підрахунками ОПОРИ, комісії залишилося перевірити документи від щонайменше 10 ДВК.

У цей час до ОВК надійшла скарга довіреної особи кандидата Віталія Войцехівського ("Слуга народу") Олександра Андрєєва. Скаржник просить ОВК визнати рішення ДВК № 710882 (м. Золотоноша) такими, що не відповідають виборчому законодавству та порушують виборчі права громадян, а також права та законні інтереси суб'єкта виборчого процесу. Також Андрєєв просить ОВК скасувати рішення ДВК №710882 про визнання бюлетенів такими, що не підлягають врахуванню, та призначити повторний підрахунок голосів виборців, а при повторному перерахунку врахувати зазначені бюлетені.  

Як вже повідомляла ОПОРА, на дільниці № 710882 (м. Золотоноша, Черкаський навчальний центр) під час відкриття 4 виборчих скриньок було виявлено, що контрольні листи не містять відбитку печатки виборчої комісії. Після консультацій із ОВК члени виборчої комісії без обговорення визнали виборчі бюлетені, що містилися в цих виборчих скриньках, як такі, що не підлягають врахуванню при встановленні загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів виборців по загальнодержавному округу в межах одномандатного округу та по одномандатному округу.

Голова ДВК №710882, який привіз виборчі бюлетені на ОВК, відповідав на питання членів комісії, представника Войцехівського і одного із ЗМІ щодо рішення дільничної комісії. 

Окружна виборча комісія спочатку не прийняла і не відхилила скаргу. Жодне з двох рішень не отримало достатньої кількості голосів. Рішення про задоволення скарги підтримали два члени ОВК, двоє висловилося проти, 5 — утрималися. Друге рішення про відхилення задоволення скарги отримало 3 "за", 3 "проти", 4 члени ОВК утрималися.

Натомість ОВК, розглянувши протокол цієї ДВК, побачила у ньому певні неточності та відправила на звірку до серверної. Система підтвердила помилки у протоколі, тож ОВК проголосувала за відправлення цієї дільниці на уточнення.

ОНОВЛЕНО. 

За кілька хвилин ОВК прийняла ще одне рішення по цій дільниці — відправили цю ж комісію на перерахунок після того, як зрозуміли, що раніше Комісія проголосувала за "уточнення" протоколу на цій ДВК. Однак тепер ОВК має два різні рішення по цій ДВК, адже комісія не скасувала рішення про уточнення.

Відповідно до ч. 4 ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України», до виборчої скриньки опускається контрольний лист, у якому зазначено номер одномандатного округу або позначення, що він є закордонним, номер виборчої дільниці, номер виборчої скриньки, час вкидання контрольного листа до виборчої скриньки, підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та, за бажанням, кандидатів у депутати, їх довірених осіб, уповноважених осіб партій, офіційних спостерігачів. Підписи скріплюються печаткою виборчої комісії. 

В частині 10 ст. 90 Закону України «Про вибори народних депутатів України», у разі відсутності у виборчій скриньці контрольного листа дільнична виборча комісія складає акт про відсутність у виборчій скриньці контрольного листа (контрольних листів), в якому зазначає кількість виборчих бюлетенів у цій виборчій скриньці. Зазначені виборчі бюлетені не підлягають врахуванню при встановленні загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів виборців по загальнодержавному округу в межах одномандатного округу та по одномандатному округу. 

Згідно з ч. 11 ст. 90 Закону України «Про вибори народних депутатів України», у разі виникнення сумнівів у членів комісії щодо достовірності контрольного листа та в інших сумнівних ситуаціях у випадках, зазначених у частинах восьмій і десятій цієї статті, дільнична виборча комісія приймає шляхом голосування рішення щодо визнання виборчих бюлетенів, що знаходяться у виборчій скриньці, такими, що не підлягають врахуванню при встановленні загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів виборців в загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі. Відповідне рішення та результати голосування фіксуються у протоколі засідання комісії.