16 із 25 кандидатів, які балотуються в одномандатному виборчому окрузі №197 (Черкаська область), подали проміжні фінансові звіти про використання коштів виборчого фонду. Решта дев’ять, за даними окружної виборчої комісії, не відкривали рахунки виборчого фонду. Водночас серед тих, хто прозвітував, шестеро не вказали жодних витрат.

На сайті Центральної виборчої комісії станом на 27 жовтня оприлюднені проміжні фінансові звіти 16 із 25 кандидатів, що балатуються в одномандатному виборчому окрузі №197. Кінцевий строк подачі звітів був 22 жовтня.

Відсутні звіти самовисуванців Владислава Голуба (1992 р. н.), Вячеслава Голуба та Антона Подчапка, а також 6 кандидатів, яких висунули партії: Тамари Звягінцевої («Християнський Рух»), Олени Козачук («Молодий Харків»), Петра Кур’ята («Справжня Україна»), Дмитра Кухарчука («Національний корпус»), Богдана Панкевича («Українська Галицька партія»), Владислава Пильника («Могутня Україна»).

Як зазначив у коментарі ОПОРІ голова ОВК №197 Петро Сивун, всі кандидати подали до окружної виборчої комісії проміжні фінансові звіти про використання коштів виборчого фонду у встановлений законодавством термін. Дев’ять кандидатів, чиїх звітів немає, не відкривали відповідних банківських рахунків.

Зазначимо, що відповідно до частиною 8 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів», кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку. Кандидат зобов’язується не пізніше як на десятий день з дня реєстрації відкрити рахунок виборчого фонду або повідомити комісію про те, що такого рахунку він не відкриває.

Серед тих, хто подав проміжні звіти, 6 кандидатів зазначили у всіх графах нулі. Це означає, що кошти не надходили на їхні рахунки і не витрачалися на проведення агітації. Так, жодних витрат не задекларували Руслан Алексіюк («Рівне разом»), Сергій Василюк («Народовладдя»), Юлія Гершун (самовисування), Вячеслав Резніков («Команда Андрія Балоги»), Наталія Степушенко («Нові обличчя»), Сергій Чередніченко («Партія Антона Яценка»).

Звітний період охоплював проміжок кампанії з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до 22 жовтня 2021 року. За цей час спостерігачі ОПОРИ фіксували агітаційну активність Юлії Гершун, Сергія Василюка, Наталії Степушенко та Дмитра Кухарчука.

«Є така можливість, що ці кандидати оприлюднять інформацію про свої витрати у своїх фінальних фінансових звітах», — коментує ситуацію координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами на Черкащині.

Передвиборчу агітацію Руслана Алексіюка та Сергія Чередніченка ОПОРА не фіксувала. Водночас обидва кандидата зареєстрували по 137 членів дільничних виборчих комісій та отримали по 35 керівних посад (із них 12 голів).

Відповідно до абз. 3 ч. 6 ст. 49 Закону України «Про вибори народних депутатів України», розпорядник коштів поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному окрузі зобов’язаний не пізніш як за вісім днів до дня голосування подати до партії, яка висунула відповідного кандидата у депутати (крім випадку, якщо кандидата висунуто шляхом самовисування), та до окружної виборчої комісії проміжний фінансовий звіт про надходження та використання коштів виборчого фонду (на паперових носіях та в електронному вигляді) за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування.