Кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі №197 (м. Золотоноша, Черкаська область) Владислав Голуб (1983 р.н.) повідомляє про можливі факти підкупу виборців. За інформацією, оприлюдненою ним в мережі Інтернет, дії, що містять ознаки вчинення кримінального правопорушення, вчиняються на користь висуванця партії “Слуга народу” Віталія Войцехівського. Громадянська мережа ОПОРА звернулася до правоохоронних органів з проханням перевірити виявлені факти та вжити необхідних правових заходів. Також ОПОРА отримала коментарі щодо ситуації від обидвох кандидатів. Дані щодо кількості отриманих заяв з цього приводу та відкритих кримінальних проваджень від Сектору комунікації поліції Черкаської області ОПОРА отримає у понеділок, 25 жовтня.

22 та 23 жовтня на сторінках Владислава Голуба у соціальній мережі Facebook з’явилася інформація про події, що відбуваються під час виборчого процесу на проміжних виборах до Верховної Ради в окрузі та містять ознаки вчинення кримінального правопорушення.

У публікації від 22 жовтня йдеться: “Кожного дня із всіх районів мені говорять, що збираються списки людей, щоб платити їм. Самі люди бояться говорити про це вголос, не хочуть ризикувати. Тому докази доводиться збирати по зернинах. Ми реагуємо виключно в правовому полі. Трохи деталей. Вчора, по Мошнівській ОТГ їздив мікроавтобус, люди з якого збирали паспортні дані виборців. За словами самих людей, обіцяли 400 грн від Войцехівського. Сьогодні у чаті одного з гуртожитків Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького скинули повідомлення з агітацією за Войцехівського. Вказана ціна «одного двіженія ручкою» (ймовірно йдеться про голосування) — 400 грн”.

Оригінал публікації за посиланням:
 
Наступного дня кандидат оприлюднив інформацію про ще два зафіксовані випадки: “Продовжуємо викривати масовий підкуп виборців на 197 окрузі. Сьогодні члени нашої команди зафіксували процес підкупу, який відбувався посеред білого дня у Золотоноші. Під видом найму на спостерігачів вони збирають списки людей і просять їх прийти на дільницю у день виборів у конкретний час. Насправді — це лише обкладинка. Головне завдання проголосувати за Віталія Войцехівського. За це їм обіцяють 400 гривень. Хочу наголосити, що цей процес відбувається масово та відверто. Вони навіть не ховаються і нічого не бояться”. Друга публікація такого змісту: “У Золотоноші голоси купляють прямо в школі! Ці мерзотники знахабніли вкрай! Вони купляють голоси за Войцехівського прямо в школі №2 посеред білого дня. Такого масштабу і наглості Черкащина ще не бачила! Таким чином Золотоноша нині в епіцентрі підкупу виборців, який масово відбувається на всій території 197 округу.”

Оригінал публікації за посиланням:

Самовисуванець Владислав Голуб у коментарі ОПОРІ зазначив: “Наша команда почала фіксувати побудову мережі ще влітку. Тоді збирали персональні дані під приводом вакцинації. Потім повідомлялося, що буде організований безкоштовний автобус до пунктів вакцинації від Войцехівського. Між іншим людей запитували, чи підтримають вони політика на виборах. Таким чином була сформована мережа лояльних виборців. З них обирали “старших”, які мали отримувати 5-7 тисяч щомісяця зарплатні. За кожним мало б бути закріплено 30 “спостерігачів”, яких по суті офіційно не реєстрували. Виборці мали о певній годині прийти на виборчу дільницю, проголосувати, скласти будь-який акт чи скаргу, та віддати її “старшому”, котрий матиме певні розпізнавальні знаки. Останній зі своєї сторони мав передати гроші”. Водночас кандидат зазначив, що вже сьогодні, 23 жовтня, його команда зафіксувала і роздачу коштів. За словами Владислава Голуба, його представники всі зафіксовані випадки, а таких чотири, фільмують та роблять фотографії, а також подають заяви до поліції. Кандидат наголосив, що поліція реагує не оперативно, адже на виклик у районному центрі приїхала через 33 та 52 хвилини після дзвінка.

У Секторі комунікації поліції Черкаської області ОПОРІ пообіцяли надати дані щодо кількості отриманих заяв з цього приводу та відкритих кримінальних проваджень у понеділок, 25 жовтня.

Також ОПОРІ вдалося отримати коментар виборчого штабу кандидата Віталія Войцехівського: “Зараз волонтери команди Войцехівського проводять серед прихильників партії  агітаційну та роз’яснювальну роботу — як правильно та безпечно проголосувати на виборах 31 жовтня: зберігати соціальну дистанцію, не створювати черги, брати із собою ручку тощо. Волонтери команди Віталія Войцехівського нікому не пропонують гроші. Якщо відомо про інші факти — штаб Войцехівського просить громадські організації та правоохоронні органи фіксувати такі випадки та реагувати згідно чинного законодавства”.

Відповідно до статті 160 Кримінального кодексу України, інформація в опублікованих повідомленнях щодо пропонування виборцям 400 грн, прийняття виборцями грошової пропозиції, як і вчинення таких дій за попередньою змовою групою осіб за дорученням кандидата або політичної партії, яка його висунула, уповноваженою особою політичної партії, має ознаки кримінального правопорушення.

Тож ОПОРА звернулася до правоохоронних органів в Черкаській області щодо необхідності здійснення перевірки виявлених фактів та вжити необхідних правових заходів.

Нагадаємо, що 19 жовтня під час засідання Верховної Ради України народний депутат Іван Крулько з парламентської трибуни також повідомив про можливі факти підкупу виборців на проміжних виборах народного депутата України у 197 одномандатному виборчому окрузі. Наголошуємо, що надання матеріальної вигоди виборцям спотворює їх волевиявлення та порушує конституційний принцип вільних виборів. 

ОПОРА закликає виборців робити усвідомлений вибір і не піддаватися на провокації, які можуть призвести до притягнення до кримінальної відповідальності, а також повідомляти будь-яку інформацію щодо озвучених та інших фактів підкупу виборців правоохоронним органам.