Вже в статусі кандидата Віталій Войцехівський відвідав відкриття спортивного майданчика в одній із громад округу спільно з головою ОДА Олександром Скічком. Більше того, об’єкт було збудовано в рамках програм Президента. До реєстрації потенційний кандидат також неодноразово долучався до заходів разом із головою ОДА. Такі дії мають ознаки застосування адміністративного ресурсу.

Центральна виборча комісія зареєструвала чинного міського голову Золотоноші Віталія Войцехівського кандидатом в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 197 10 вересня (Постанова ЦВК № 333). Войцехівський, як і за крісло міського голови на місцевих виборах-2020, за мандат довіри від жителів округу змагається від політичної партії "Слуга народу".

ОПОРА вже повідомляла про те, що кандидат інтенсивно проводить зустрічі з громадами на окрузі, відвідує публічні заходи, свята Днів міст і днів сіл округу, де виступає зі сцени з промовами.

Як стало відомо із промовідео в соціальній мережі Facebook, 6 та 8 жовтня кандидат Віталій Войцехівський долучився до відкриття двох спортивних майданчиків у селі Мошни (Черкаський район, Черкаська область) та місті Каневі (Черкаська область). Кожне відео містить запис виступу кандидата по 197 округу, де його підписують: "Віталій Войцехівський, Слуга народу". А фінальний кадр повторює політичну рекламу, що розміщується на агітаційних друкованих матеріалах: "З довірою людей, з підтримкою президента".  Варто зазначити, що обидва об’єкти були збудовані в рамках Президентської програми "Здорова Україна", про що теж говориться у відео. Канівська міська та Мошнівська сільська територіальні громади входять до меж 197 округу, однак не підпорядковуються Золотоніській міській раді, де кандидат Войцехівський є головою.

Окрім того на відкритті майданчику в селі Мошни був присутній голова Черкаської державної адміністрації Олександр Скічко, який також мав вітальне слово до жителів громади. Публікація із відео про відкриття майданчику в Мошках із 6 жовтня промотується на рекламі на фейсбук-сторінці Віталія Войцехівського.

Це не перший випадок спільної участі Войцехівського та Скічка у таких заходах. Так, ще 10 вересня вони разом відкривали спортивне поле з легкоатлетичними доріжками у Золотоніській спеціалізованій школі № 2, про що написали у місцевих ЗМІ.

Варто сказати, що ще напередодні старту виборчого процесу Віталій Войцехівський спільно із головою ОДА  інспектував у Золотоноші  об’єкт, який реконструюються в рамках програми Президента "Велике будівництво" – міський критий басейн. Повідомлення про цю спільну інспекцію, окрім низки ЗМІ (частина публікацій маркована як “політична реклама”),  були розміщені також і на сайтах  Черкаської ОДА та Золотоніської РДА.

Також 23 вересня як чинний голова міста Золотоноші Віталій Войцехівський брав участь у заходах до дня міста, де гостем був і Олександр Скічко. Публікація про ці урочистості вийшла на веб-сайті Золотоніської міської ради.

ОПОРА звернулася до Виконавчого комітету Золотоніської міської ради із запитом щодо того, чи взяв кандидат Войцехівський офіційну відпустку і у який період на час передвиборчої кампанії.

Відповідно до частини 1 статті 68 Закону України “Про вибори народних депутатів України” передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України, а згідно з частиною 8 статті 68 цього ж Закону кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку.

Відповідно до п. 2, 3 ч. 1 ст. 74 Закону участь у передвиборній агітації забороняється у робочий час посадовим і службовим особам органів органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом у депутати.

Поряд з цим, частиною 4 статті 74 цього ж закону забороняється проведення агітаційних заходів під час проведення заходів, організованих органами влади та місцевого самоврядування.

“Як бачимо, такі активності кандидата прямо не порушують зазначених норм виборчого законодавства. Водночас останні призводять до ситуації, що суперечить демократичним стандартам виборів та рівності всіх кандидатів. Оскільки, участь кандидата, висунутого провладною партією, у відкритті інфраструктурний об’єктів, реалізованих в рамках програм Президента, до того ж спільно з очільником обласної адміністрації, який є доволі впізнаваною політичною фігурою, сигналізує про підтримку цього кандидата з боку центральної влади та, ймовірно, може спонукати виборців віддати свій голос у підтримку саме цього кандидата," – коментує ситуацію координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.