6 жовтня 2021 року Центральна виборча комісія прийняла рішення про зміни до постанови про реєстрацію кандидата-самовисуванця в окрузі № 197 Віталія Олександровича Войцехівського (Постанова № 370 від 24 вересня 2021 року) на виконання ухвали рішення Окружного адміністративного суду Києва від 6 жовтня № 640/281/82/21. Суд скасував зміну імені та прізвища кандидата напередодні реєстрації.

15 із 16 присутніх членів Центральної виборчої комісії проголосували "за" внесення змін до попереднього рішення комісії (Постанова № 370 від 24 вересня 2021 року, додаток 2). Так, слова "Войцехівський Віталій Олександрови"ч було замінено словами "Шевченко Віктор Олександрович".

Нагадаємо, на засіданні 24 вересня Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатом в одномандатному виборчому окрузі № 197 (Черкащина) на проміжних виборах 31 жовтня самовисуванця – Віталія Войцехівського. Відповідно до відомостей, поданих до ЦВК, Віталій Олександрович Войцехівський змінив своє ім'я та прізвище 14 вересня (до зміни – Віктор Олександрович Шевченко). Документи на реєстрацію до комісії були подані 20 вересня, тобто ім’я та прізвище було змінене за 6 днів до подачі.

Одразу після реєстрації кандидата-самовисуванця поліція Черкаської області відкрила кримінальне провадження щодо ймовірного перешкоджання здійсненню виборчого права, за заявою від місцевого мешканця. Зазначимо, що 10 вересня ЦВК зареєструвала кандидатом міського голову Золотоноші Віталія Войцехівського, висуванця партії "Слуга народу".

Сьогодні, 6 жовтня, Окружний адміністративний суд Києва ухвалив зупинити дію рішення Деснянського районного у місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) у вигляді свідоцтва про зміну прізвища, ім'я та по батькові з Шевченко Віктор Олександрович (15 квітня 1972 року народження) на Войцехівський Віталій Олександрович (15 квітня 1972 року народження).

Також суд заборонив Центральній виборчій комісії використовувати змінені дані Шевченка, зокрема на інформаційному плакаті, у виборчому бюлетені та на сайті ЦВК.

Як стало відомо ОПОРІ, із позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва звернувся Войцехівський Віталій Олександрович. Позов стосувався визнання протиправним та скасування рішення Деснянського районного у місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ). Третями особами у справі виступали: Центральна виборча комісія та Войцехівський Віталій Олександрович (1972 р.н.).

В обґрунтування заяви про забезпечення позову позивач послався, що Шевченком В.О. (Войцехівським Віталієм Олександровичем (15 квітня 1972 року народження) зазначено недостовірні відомості щодо: сімейного стану, відомостей про дітей; здійснення стосовно заявника кримінального провадження або його перебування під адміністративним наглядом. Тобто таке звернення Шевченка О.В. не відповідає вимогам Постанови КМУ 11 липня 2007 року №915 «Про затвердження Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи». У той же час, використання зміненого прізвища вказаної особи Центральною виборчою коміciєю при підготовці та проведенні проміжних виборів народного депутата України 31 жовтня 2021 року в одномандатному виборчому окрузі N 197 (зокрема інформаційному плакаті кандидата у народні депутати України, у виборчому бюлетені, інформації про кандидата у народні депутати України, яка оприлюднюється на офіційному сайті Центральної виборчої комісії) призведе до введення в оману виборців суперечитиме легітимній меті процесу балотування. Більше того, може нанести значної шкоди позивачу в процесі підготовки та проведення проміжних виборів народного депутата України 31 жовтня 2021 року в одномандатному виборчому окрузі №197.

Суд, розглянувши заяву та додані до неі матеріали, вирішив за доцільне задовольнити клопотання позивача. Суд зазначив, що приховування або неусвідомлене незазначення або ж недостовірне (неправдиве) зазначення обов'язкових відомомстей має вплив на усвідомленність та поінформованність такого вибору виборцем. Тобто неправильне зазначення прізвища, власного імені, по батькові буде вводити в оману виборця, суперечитиме легітимній меті процесу балотування, порушує принцип законності діяльності органів державної влади, та буде необоротним після 31 жовтня 2021 року. 

Суд встановив, що забеспечення позову у спосіб, заявлений позивачем, жодним чином не порушує вимоги частини 4 статті 151 Кодексу адміністративного судочинства Україн, оскільки не впливає на безперервність процесу підготовки і проведення виборів в ОВО № 197, а лише має на меті вчасний та доцільний захист порушеного права, яке неможливо буде встановити після 31 жовтня 2021 року, а саме після проведення довиборів до Верховної Ради на 197-му виборчому окрузі.