Місцеві органи влади двох міських громад (Канева та Золотоноші), які входять до округу №197, відповідно до законодавства виділили місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Спостерігачі ОПОРИ перевірили більше десятка місць із переліків, визначених міськвиконкомами. Водночас в обласному центрі (місто Черкаси) ОПОРІ повідомили, що станом на 14 виконавчий комітет не приймав такого рішення.

Відповідно до календарного плану проміжних виборів народного депутата в окрузі №197, місцеві органи виконавчої влади повинні були визначити місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації не пізніше 1 вересня.

Канівський міський виконавчий комітет оприлюднив своє рішення від 30 серпня на власному сайті: «Таким чином агітаційні намети можна розміщувати за адресами: площа Соборна, площа Т. Г. Шевченка, площа Героїв Майдану, майданчик навпроти Державного навчального закладу «Канівське вище професійне училище», КП «Міський ринок», а також в громадських місцях на центральних площах, біля магазинів та адміністративних будівель в межах сіл, що входять до складу Канівської міської територіальної громади. Інформаційні стенди  для розміщення матеріалів передвиборної агітації дозволено встановлювати за такими адресами: площа Соборна; вул. Героїв Небесної Сотні, 66; на розі вулиць Київська, 22 та І Травня; вул. Енергетиків, 31; вул. Енергетиків, 172; на розі вулиць Гетьмана Михайла Дорошенка та В’ячеслава Чорновола; вул. Енергетиків, 143; вул. Енергетиків, 69; вул. Енергетиків, 27; вул. Енергетиків, 10; вул. Героїв Дніпра, 35; на розі вулиць Олега Кошового та Героїв Дніпра; на розі вулиць Олега Кошового та Героїв Дніпра (магазин «Маркет») та в громадських місцях на центральних площах, біля магазинів та адміністративних будівель в межах сіл, що входять до складу Канівської міської територіальної громади».

Спостерігачі ОПОРИ звернулись із запитами до міських рад Черкас та Золотоноші для отримання відповідної інформації. Відповіді ОПОРІ надали обидва виконавчі комітети. Однак, станом на 14 вересня Виконавчий комітет Черкаської міської ради такого рішення ще не приймав.

«Згідно із виборчим законодавством місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як на наступний день після опублікування указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України або рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів відводять місця у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Отже, черкаський міськвиконком не вклався в терміни, передбачені законодавством»,  коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Відповідно до рішення №390 Виконавчого комітету Золотоніської міської ради від 27 серпня 2021 року, 13 місць було відведено для розміщення матеріалів передвиборної агітації, 4 місця для розміщення рекламних носіїв, а міський будинок культури було визначено місцем для проведення публічних заходів суб’єктами виборчого процесу.

Активісти ОПОРИ перевірили більше десятка місць із переліку у Каневі та Золотоноші і зафіксувала випадки відсутності інформаційних стендів.

У Золотоноші на прилеглій території міського будинку культури, у районі Золотоніського міськрайонного центру зайнятості та на прилеглій території магазину на перетині вулиць Шевченка-Благовіщенської відсутні стенди чи дошки оголошень для розміщення агітматеріалів. Натомість територія будинку культури (площа) може використовуватись для встановлення наметів та агітаційних кубів. На прилеглій території центру зайнятості також можливе встановлення агітаційних наметів, зокрема, у прибудинкових територіях прилеглих будинків та на тротуарах.  За вказаними в постанові адресами місць для розміщення рекламних засобів знаходяться сітілайти, де розміщенні агітматеріали Віталія Войцехівського. Згідно з постановою сітілайти вочевидь приватні.

У Каневі агітаційні намети за вказаними адресами цілком можна розмістити. Водночас спостерігачі ОПОРИ не виявили інформаційні стенди по вулиці Енергетиків. Замість стендів за адресою Енергетиків 31 та 27 в наявності білборди кандидатата Андрія Іллєнко та Владислава Голуба, який подав документи на реєстрацію в ЦВК 21 вересня.  А ось за адресою, вулиця Енергетиків, 172 наявний рекламний стенд.

Відповідно до частини 12 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів» місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніше як наступний день після про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України або рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів відводять місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації..