19 квітня Верховний Суд як суд апеляційної інстанції розглянув справу кандидата Василя Вірастюка проти Центральної виборчої комісії щодо визнання її бездіяльності, невстановлення результатів виборів та невизнання його обраним народним депутатом. Суд відхилив скаргу кандидата та залишив без змін рішення суду першої інстанції.

Нагадаємо, ОПОРА вже писала про те, що кандидат Василь Вірастюк звернувся до Шостого апеляційного адміністративного суду з адміністративним позовом до Центральної виборчої комісії. У своєму позові він просив визнати протиправною бездіяльність ЦВК щодо невстановлення результатів виборів 12 квітня та невизнання його обраним народним депутатом. У задоволенні  позову кандидату було відмовлено Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 15 квітня у справі №855/21/21. Після чого справа потрапила на апеляцію.

Верховний Суд вказав, що встановлення результатів виборів - це не просто формальна стадія виборчого процесу, на якій здійснюється механічний обрахунок (перевірка обрахунку) голосів, а передбачений законом процес (послідовність дій) ЦВК, спрямованих на прийняття, перевірку та фіксацію результатів голосування. Обставини справи свідчать, що ЦВК послідовно вживала заходи з метою належного встановлення результатів голосування, проте існували об’єктивні обставини, що унеможливили своєчасне встановлення результатів голосування. Тому були відсутні підстави визнавати протиправною бездіяльність ЦВК щодо невстановлення результатів голосування 12 квітня.

Також найближчими днями Верховний Суд розглядатиме апеляцію ЦВК на Рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 17 квітня 2021 року в справі №9901/108/21, яким було частково задоволено позов політичної партії “Слуга народу” до ЦВК.

Так, політична партія “Слуга народу”, як партія, яка висунула кандидата в окрузі №87, оскаржила бездіяльність ЦВК щодо невстановлення результатів виборів та не визнання обраним депутата в окрузі №87, а також щодо зобов’язання ЦВК якнайшвидше вчинити ці дії.

Суд першої інстанції не визнав протиправною бездіяльність ЦВК в період до 15 квітня (дати звернення партії до суду з позовом), проте визнав протиправною бездіяльність ЦВК, допущену з 15 квітня, та зобов’язав ЦВК в найкоротший можливий термін встановити результати виборів та визнати обраним народного депутата в окрузі. У вказаній справі суд встановив, що 5 квітня ЦВК отримала від ОВК 87 протокол про підсумки голосування від 4 квітня 2021 року, протягом 4-12 квітня тривали численні судові розгляди щодо рішень та дій ОВК, які стосувалися прийняття документів від ДВК та які могли вплинути на результатів виборів в окрузі №87. 12 квітня ЦВК доручила ОВК скласти уточнений протокол із урахуванням судових рішень у строк до 15 квітня. Саме 15 квітня ЦВК отримала від ОВК вказаний уточнений протокол. Тому суд першої інстанції зробив висновок, що ЦВК допустила бездіяльність виключно із 15 квітня, адже саме з дня отримання уточненого протоколу до дня розгляду позову судом ЦВК не вчинила жодних дій щодо встановлення результатів виборів та визнання обраним народного депутата.

ОПОРА слідкуватиме за результатом апеляції у справі №9901/108/21, адже результат її розгляду матиме важливе значення для Центральної виборчої комісії, яка має виконати таке рішення суду.