ОВК округу №87 має скласти протокол з поміткою "Уточнений" з урахуванням рішень судів, які набули чинності, та доставити його до ЦВК не пізніше 17:00 15 квітня. Таке рішення прийняла Центральна виборча комісія 12 квітня під час свого засідання. За нього одноголосно проголосували всі 16 присутніх членів ЦВК.

Як зазначив член ЦВК Андрій Гевко, станом на сьогодні відповідно до ЗУ "Про вибори народних депутатів України" Центральна виборча комісія мала б вставновити результати голосування, що відбулось в одномандатному виборчому окрузі №87 28 березня. Разом із тим, ще є незавершені судові розгляди, рішення яких мають набути законної сили найближчими днями. Крім того, є цілий ряд рішень судів, які вже набули законної сили. Таким чином, за пропозицією доповідача, члени ЦВК проголосували за те, що ОВК округу №87 має уточнити свій протокол про підрахунок голосів відповідно до судових рішень.

Голова ЦВК Олег Діденко зазначив: “Зі свого боку сподіваюсь, що ОВК неухильно в даному випадку виконає вимоги закону щодо встановлення достовірних підсумків результатів голосування. Сподіваюсь, що ці підсумки голосування будуть максимально повно і точно відображати волевиявлення виборців, яке відбулося. І повною мірою будуть враховувати рішення судів. Сподіваємося, що комісія вчинить всі необхідні дії, які випливають з рішень судів. Глобально у нас є дві ситуації. Є випадки, коли голосування на окремих виборчих дільницях було визнано недійсним, при тому, що залишилися в силі рішення про проведення повторного підрахунку голосів. В такому випадку вбачається, що окружній виборчій комісії необхідно буде здійснити повторний підрахунок голосів, скласти за його результатами протокол повторного підрахунку голосів, відомості якого повинні лягти в основу про підсумки голосування в межах цього округу з поміткою “Уточнений”. А в тих випадках, де рішенням суду встановлено протиправність прийняття рішення про повторний підрахунок голосів, в основу повинні бути взяті первинні протоколи дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на відповідних дільницях. Таким чином, сподіваємось, що у найкоротший термін окружна виборча комісія виконає рішення Центральної виборчої комісії, рішення судів, які до того часу набудуть законної сили, і доставить в Центральну виборчу комісію протокол про підсумки голосування, складений відповідно до вимог закону з урахуванням рішень судів, що набули законної сили”, - пояснив він.

Нагадаємо, протягом 11 та 12 квітня Івано-Франківський окружний адмінітсративний суд ухвалив два важливих рішення, якими визнав протиправним протокол ОВК №87 в частині відображення результатів голосування на двох дільницях №261027 (Яремче) та №260025 (Манява).