Івано-Франківський окружний адміністративний суд 9 квітня визнав протиправними та скасував постанови окружної виборчої комісії №87 щодо визнання голосування недійсним на дільницях №261030 (Монастирчани) та №260028 (Микуличин).  Таким чином, скасовані усі постанови ОВК про визнання недійсним голосування на 5 виборчих дільницях: №261027 (м. Яремче), №260515 (с. Парище), №260025 (с. Манява), №261030 (Монастирчани) та №260028 (Микуличин). 

Нагадаємо, на обидвох цих дільницях за результатом повторного підрахунку голосів голосування було визнано недійсним на підставі пункту 1 частини 1 статті 92 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, а також саме на цих дільницях під час повторного підрахунку голосів було встановлено невідповідність кількості бюлетенів за кандидата Олександра Шевченка (“За майбутнє”). Зокрема, в протоколі ДВК № 261029 (Микуличин) було вказано 402 голоси за кандидата, а при перерахунку виявлено  299 голосів, у протоколі ДВК № 260028 (Монастирчани) було сказано 172 голоси за кандидата, а при підрахунку виявлено лише 79 бюлетенів. В обох випадках було викликано поліцію.

Голосування на дільниці №261030 було визнано недійсним, оскільки ОВК вважала безпідставним включення 30 осіб до витягу зі списку виборців для голосування за місцем перебування, що складає більше 5% виборців, які взяли участь у голосуванні. 

Суд встановив, що ОВК дійшла такого висновку після загального огляду заяв та медичних довідок без встановлення неналежності документів в кожному конкретному випадку, що позбавляє такий висновок ознак обґрунтованості. А відтак, факт безпідставної видачі 30 бюлетенів неможливо перевірити. Більше того, 30 виборців складають менш як 5% від виборців, які взяли участь у голосуванні на цій дільниці, а це було 688 виборців, адже визначальною підставою для такого обрахунку є кількість контрольних талонів та кількість виборців, що поставили свої підписи у списку виборців.

Голосування на дільниці № 260028 визнано недійсним у зв’язку з тим, що ОВК вважала безпідставним включення 36 осіб до витягу зі списку виборців для голосування за місцем перебування, оскільки до витягу не було долучено власноруч написаних заяв, довідок медичної установи до кожної заяви, рішення ДВК про включення таких виборців до списку. Таким чином, на думку комісії, кількість виборців, які незаконно проголосували, становить більше 5%. 

Суд, дослідивши відеозапис засідання ОВК, встановив, що члени окружної виборчої комісії під час дослідження списку виборців та витягу до нього встановили точну кількість виборців, а саме - 36, які отримали виборчі бюлетені з 39 включених до списку виборців для голосування за місцем перебування та біля прізвища яких міститься примітка “НСП”.

На думку суду, ця обставина повністю нівелює висновки окружної виборчої комісії про безпідставність включення осіб у список, оскільки відповідно до частини 3 статті 86 Закону України “Про вибори народних депутатів” виборці, які не здатні самостійно пересуватися (“НСП”), включаються до витягу зі списку виборців без додавання заяв та медичних довідок (ч. 3 ст. 86 Закону). 

Суд задовольнив позов повністю. 

Згідно з  ч. 3 ст. 86 Закону України “Про вибори народних депутатів України”  до витягу із списку виборців включаються: 1) без рішення комісії - виборець, постійно не здатний самостійно пересуватися, щодо якого у списку виборців зазначена відповідна відмітка, якщо такий виборець до 12 години останньої суботи перед днем голосування письмово або особисто не повідомив відповідну дільничну виборчу комісію про бажання проголосувати у приміщенні для голосування; 2) за рішенням дільничної виборчої комісії - виборець, який тимчасово не здатний самостійно пересуватися, на підставі його заяви та довідки медичної установи про стан його здоров'я.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 92 Закону дільнична виборча комісія може визнати голосування на виборчій дільниці недійсним у разі встановлення нею порушень вимог цього Закону, внаслідок яких неможливо достовірно встановити результати волевиявлення виборців, за такої обставини: виявлення фактів незаконного голосування (опускання виборчого бюлетеня до виборчої скриньки за виборця іншою особою, крім випадків, передбачених частиною дев'ятою статті 85 цього Закону; голосування особами, які не мають права голосу; голосування особами, які не включені до списку виборців на цій виборчій дільниці або включені до нього безпідставно; голосування виборцями, яким на підставі частини третьої статті 7 Закону України "Про Державний реєстр виборців" тимчасово змінено місце голосування (без зміни виборчої адреси) на іншу виборчу дільницю поза межами одномандатного округу, до якого вони відносяться на підставі відомостей Державного реєстру виборців про їх виборчу адресу, що внесені до списку виборців на відповідній виборчій дільниці та безпідставно отримали виборчі бюлетені для голосування в одномандатному окрузі; голосування виборцем більше ніж один раз у кількості, що перевищує п’ять відсотків кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені на виборчій дільниці.