Ситуація з перебігом процесу встановлення результатів голосування на проміжних виборах народного депутата у 87-му виборчому окрузі викликає значний суспільний інтерес. Адже окружна комісія відправила на повторний підрахунок 20 виборчих комісій, голосування на двох дільницях визнала недійсним, на трьох встановлено невідповідність між даними протоколу та результатами перерахунку, а щодо однієї ВД, де зникло кілька десятків бюлетенів, рішення взагалі неприйняте. Представники ОПОРИ обговорили ситуацію в окрузі під час прямого включення.

За словами аналітика ОПОРИ Олександра Неберикута кейс 87-го виборчого округу вирізняється з усіх конфліктних ситуацій, які траплялися за останні виборчі кампанії в Україні. Тут дуже відчутний політичний контекст і його варто враховувати при оцінці. Однією з ключових першопричин виникнення конфліктної ситуації є політичний підхід до формування виборчих комісій. Адже ОВК тривалий час не могла організувати якісний підрахунок голосів через відсутність кворуму. Наявність технічних осіб у складі комісії ускладнює її роботу, що породжує наступний каскад проблем. Також важливий аспект – часті заміни членів ОВК та їхня діяльність у форматі «політичних інтересів», а не процедури. На думку аналітика, не варто забувати про «фактор вулиці» як елемент тиску на комісію. Хоча зібрання громадян під приміщенням ОВК і підігрівало суспільний інтерес до подій, водночас його вплив на організацію робочим комісії є сумнівним. Ще одна ключова проблема – зовнішнє втручання (йдеться про приїзд народних депутатів та їх присутність на засіданні комісії), яке ускладнювало можливість вирішення завдань комісії у конструктивний спосіб. Більш логічним було б втручання представників ЦВК в межах їх повноважень.

Як повідомляє координатор громадського спостереження на Івано-Франківщині, наразі ОВК здійснює повторний підрахунок голосів на дільницях, щодо яких комісія попередньо прийняла таке рішення. Робота ОВК супроводжується напругою та конфліктністю, звинуваченнями у крадіжці бюлетенів і взаємозвинуваченнями у координованій діяльності членів комісії щодо прийняття рішень. Станом на 18:30 біля приміщення, де працює ОВК, доволі спокійно, мітингів немає, поруч стоять автобуси з представниками Національної поліції. 2 квітня народні депутати України вже не приходили на засідання комісії.

На засіданні сьогодні Центральна виборча комісія залишила без розгляду скаргу кандидата Шевченка через неналежного суб’єкта подання. Про це повідомив старший аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев. Водночас ЦВК закликала окружну комісію №87 дотримуватися виборчого законодавства та нагадала про кримінальну відповідальність.

Сьогодні у судовому порядку були розглянуті дві скарги кандидатів Василя Вірастюка та Олександра  Шевченка, але скарг, які б стосувалися призначення перерахунку на 20 дільницях чи визнання голосування на двох дільницях недійсним, не надходило. За словами радниці з юридичних питань ОПОРИ Ольги Коцюруби, ці кейси мають судову перспективу, адже прийняття рішення ОВК було досить суперечливим.

Представники ОПОРИ закликали Національну поліцію ефективно і політично неупереджено розслідувати випадки зникнення виборчої документації. Народних депутатів України не здійснювати тиск на членів ОВК, а в разі необхідності реєструватися як довірені особи кандидатів. Більше того, ОПОРА вважає, що дискусія про залученість народних депутатів до виборчого процесу, якщо вони не є його суб’єктами, має відбутися у Верховній Раді.

Водночас аналітики та юристи ОПОРИ не розглядають перспективу неможливості встановлення результатів виборів в окрузі, оскільки з правової точки зору це не передбачено. Хоча можливим є сценарій у разі невстановлення результатів голосування з урахуванням судових рішень протягом 15 днів, коли виборча документація буде транспортована до ЦВК, котра вже і буде встановлювати результати виборів в окрузі.