28 березня на виборчу дільницю № 140772 в Добропіллі завітав 35-річний місцевий мешканець. Але проголосував він не тільки за себе – наразі поліція з’ясовує, яким чином він зміг отримати бюлетень ще й за зниклу 8 років тому бабусю.

Інцидент стався після 17 години 28 березня. Мешканець Добропілля прийшов на виборчу дільницю проголосувати. І коли вже проявив своє волевиявлення, то начебто отримав ще один бюлетень – за свою бабусю, яка за базами ІПНП (Інформаційно-телекомунікаційна система «Інформаційний портал Національної поліції України») вважається зниклою в 2013 році.

ОПОРА зв’язалася з головою ДВК №140772 Людмилою Білоконовою задля отримання роз’яснень стосовно цієї ситуації.

«Я не бачила, як це сталося. Я тільки побачила, коли якийсь рух пішов на останньому столі. Я в кутку сиділа рахувала. І коли я підійшла, він вже рвав бюлетень…. А ця бабуся 8 років, як безвісті зникла – я цю бабусю добре знаю. Вона була в списках…. Зі слів жінки, яка видавала бюлетень – він вирвав у неї бюлетень з рук. Вона готувала бюлетень для іншої людини, яка повинна бути наступною – це так вона розповідає нам всім… Він себе поводив дуже нахабно та неадекватно. Підійшла, кажу «що сталося?». Він при мені рве цей бюлетень. І чую, що бабуся. Я дивлюсь на цей список – а там Чернишова. А вона ж 8 років, як пропала – її так і не знайшли».

Цікаво, що добропільчанин розписався у списку виборців як за себе, так і за свою бабусю. Але як саме це сталося – розповідь дуже сумбурна. Є інформація, що він спочатку отримав свій бюлетень і пішов проголосувати та розписатися за нього. А потім повернувся до столу начебто віддати лінійку, коли і вирвав бюлетень з рук членкині ДВК.

 «Я так зрозуміла, що він одразу розписався за двох. Я взагалі не знаю, як це могло статися», - сказала голова ДВК.

Коли присутні звернули увагу на ситуацію, виборець розірвав бюлетень та кинув додолу. А члени ДВК повідомили про це правоохоронцю, який чергував на дільниці та викликали ще наряд поліції.

Відповідно до ч. 1 ст. 158-1 Кримінального кодексу України до кримінальної відповідальності притягуються особи за надання або отримання виборчого бюлетеня особою, яка не має права його надавати чи отримувати, або надання виборцю заповненого виборчого бюлетеня або голосування виборцем більше одного разу, незаконне опускання виборчого бюлетеня чи бюлетеня для голосування на референдумі до виборчої скриньки, а згідно з ч. 2 цієї ж статті - до відповідальності притягуються особи за викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня.