За перші два тижні виборчої кампанії з проміжних виборів народного депутата, які відбудуться 28 березня 2021 року потенційні кандидати встигли розгорнути агітаційну кампанію на виборчому окрузі №50 (м. Покровськ, Донецька область). При цьому, поки що у виборчому окрузі № 50 зареєстрована одна кандидатка – Вікторія Шилова.

Найбільше заходів, які містять ознаки політичної реклами та агітації, проводить керівник молодіжного крила партії «Опозиційна платформа - За Життя!» Артем Марчевський. Хоча він не є офіційно зареєстрованим кандидатом в ЦВК, проте на власній сторінці в мережі Фейсбук оголосив, що його кандидатуру одноголосно підтримали однопартійці на з’їзді партії 4 лютого 2021 року.

Ще до Нового року з’явилися білборди з його зображенням, іменем та привітанням покровчан зі святами. А на початку 2021 року Артем Марчевський зробив низку подарунків: передав канцтовари ГО «Теплі долоні», подарував ноутбук малозабезпеченій багатодітній родині, передав мікрохвильовку та тонометр ветеранам МВС, роздав продуктові набори, організував видачу гарячого харчування у містах Мирноград та Покровськ тощо.

Окрім цього, політик піднімає питання, вирішення яких є компетенцією місцевих органів влади та місцевого самоврядування. Наприклад, Марчевський висловлює занепокоєння стосовно подорожчання проїзду в міському транспорті в Мирнограді та Покровську, піднімає проблемне питання тарифів за комунальні послуги чи розмірковує над можливим закриттям пологового будинку у місті Добропілля.

А днями по домівках мешканців Покровського району стали розносити агітаційні газети від імені Артема Марчевського, всі матеріали яких надруковані російською мовою. Що стосується вихідних даних, то на останній сторінці зазначено лише тираж в 20 тисяч екземплярів та відповідальний за випуск. Інформація про підприємство, що здійснило друк, замовника відповідних матеріалів, відсутня.

Єдина на даний момент зареєстрована кандидатка на участь у виборах народних депутатів, самовисуванка Вікторія Шилова систематично проводить пряму роботу з виборцями, особисто роздає агітаційні листівки мешканцям. А на особистій сторінці в мережі Фейсбук вона опублікувала передвиборчу програму російською мовою. І більшість питань, які Вікторія Шилова планує вирішити у разі своєї перемоги, - це домогтися миру на Донбасі, не допустити закриття медичних закладів в регіоні тощо.

Голова Добропільської ОТГ Андрій Аксьонов напряму ще не озвучував про свій намір брати участь у виборах народних депутатів у 2021 році, проте варто звернути увагу на збільшення кількості матеріалів у місцевих ЗМІ щодо його діяльності. Так, від 1 лютого 2021 року був оприлюднений рейтинг міст Донецької області, після чого Андрій Аксьонов в інтерв’ю прокоментував зайняте перше місце Добропільською ОТГ в цьому рейтингу. А 9 лютого місцеві телеканали Орбіта та Капрі публікують сюжети спільної зустрічі голови Добропільської ОТГ з лідером партії «Порядок» Леонідом Байсаровим. Під час зустрічі одним з питань було обговорення створення асоціації вугільних міст. І є вірогідність, що під час цієї виборчої кампанії кандидати будуть акцентувати на питаннях можливого закриття окремих шахт на Донбасі. Принаймні в інформаційному просторі з’явилася значна кількість публікацій, присвячених цій проблематиці.

Нагадаємо, що офіційно розпочати агітаційну діяльність кандидат має право на наступний день після його реєстрації в ЦВК (ч.1 ст. 70 Закону України “Про вибори народних депутатів України), а вже після реєстрації кандидат повинен утворити виборчий фонд для фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів (ст.45 ЗУ «Про вибори народних депутатів України»). Використовувати власні кошти для агітації забороняється (ч. 6 ст.68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України»).