Третина членів окружної виборчої комісії №87 пропустила перше засідання, яке відбулось 7 лютого у місті Надвірна. На старт роботи виборчої комісії це не вплинуло, оскільки на засіданні були присутні 12 з 18 членів ОВК, які склали присягу, що дозволило комісії набути повноважень.

За наданою у ОВК інформацією, через поважні причини перше засідання пропустили два представники «Європейської Солідарності» та представник «Партії Шарія». Членів ОВК від партій «Соціальна справедливість», ВО «Факел» та Партії Зелених України повідомити про дату і час засідання виборчій комісії не вийшло, оскільки не вдалося сконтактувати з ними за наявними номерами телефонів.

На першому своєму засіданні окружна виборча комісія затвердила графік чергування та визначила члена ОВК, який контролюватиме надходження, облік та використання коштів виборчих фондів кандидатів у народні депутати України. Питанням контролю виборчих фондів займатиметься член ОВК Ярослав Михалків, делегований до складу виборчої комісії партією «Патріот».

Крім того, своїм рішенням виборча комісія визначила, що на платній основі свої повноваження виконуватиме керівний склад ОВК – голова (Володимир Коп’як, «Голос»), секретар (Артур Доронін, ВО «Батьківщина») та заступник голови (Тарас Дунець, «Громадянська позиція»).

Перше засідання відбулось з дотримання триденного терміну, визначеного частиною 4 статті 33 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

«Незважаючи на те, що третина членів ОВК пропустила перше засідання, на старт роботи виборчої комісії це не вплинуло, оскільки для повноважності засідання необхідна присутність більше половини складу ОВК, а присутніми були 12 з 18 членів ОВК. Це також не вплинуло на набуття повноважень ОВК, оскільки всі присутні члени виборчої комісії склали присягу, що становить більше ніж мінімальна вимога, передбачена частиною 1 статті 31 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Тобто, для того щоб комісія набула повноважень і могла розпочати процес організації виборів необхідно було, щоб присягу склали не менше 8 членів ОВК», – зауважує координатор Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області.

ОВК №87 сформована з представників 14 політичних партій: ВО «Батьківщина», «Слуга народу»,  «Голос», «Європейська Солідарність», «Громадянська позиція», ВО «Свобода», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Партія зелених України», ВО «Факел», Об’єднання «Самопоміч», «Патріот», «Партія Шарія», «Аграрна партія України» та «Соціальна справедливість».

Парламентські партії (ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність, «Слуга народу» та «Голос») у складі ОВК представлені двома особами, а решта мають по одному представнику у складі окружної виборчої комісії. Це зумовлено тим, що парламентські партії мають право делегувати до складу виборчої комісії двох осіб, одна з яких в обов’язковому порядку включається до складу ОВК без проведення жеребкування.

Відповідно до частини 1 статті 27 Закону України “Про вибори народних депутатів України” окружна виборча комісія утворюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за шістдесят два дні до дня голосування у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти і не більше вісімнадцяти осіб, а згідно з частиною 1 статті 31 цього ж Закону повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного частиною першою статті 27 цього Закону, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення. 

Засідання комісії є повноважним за умови присутності більше половини членів комісії від складу цієї комісії (ч. 5 ст. 33 Закону України “Про вибори народних депутатів України”).

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]