4 лютого представники ОПОРИ звернулись до працівників поліції щодо порушень під час агітації за кандидата у народні депутати у одномандатному виборчому окрузі 87 (центр м. Надвірна) Михайла Ноняка. Виявлені у містах Яремче і Надвірній носії зовнішньої реклами із зображенням і прізвищем кандидата не містили передбачених законодавством вихідних даних.

На білбордах і сітілайтах з матеріалами, що містять ознаки агітації за самовисуванця Михайла Ноняка, відсутні дані про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Відповідно до частини 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника, установу, що здійснила друк, та інформацію про відповідальних за випуск осіб, а частиною 23 статті 74 цього Закону забороняється  виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів без таких даних.

Відповідно до частини 6 статті 68 Закону передвиборна агітація здійснюється за рахунок виборчого фонду кандидата. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

«З моменту набуття суб’єктності у виборчому процесі публічна та інформаційна активність кандидатів потрапляє під регулювання Закону України «Про вибори народних депутатів України», а це означає, що вся агітаційна активність не може суперечити вимогам законодавства. Очевидно, що ці друковані матеріали на зовнішніх носіях реклами були розміщені ще до реєстрації кандидата Центральною виборчою комісією, але після реєстрації їх повинні були усунути, оскільки вони не відповідають вимогам законодавства. Крім того, варто звернути увагу, що агітація з використанням коштів поза межами виборчого фонду заборонена частиною 6 статті 68 цього Закону. Тобто, якщо для агітації використовується політична реклама кандидата до його набуття суб’єктності у виборчому процесі і відповідно можливості користуватися виборчим фондом, то це містить ознаки порушення порядку фінансування передвиборної агітації», – зазначає координатор Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області.

Нагадаємо, що проміжні вибори народного депутата України у одномандатному окрузі №87 відбудуться 28 березня 2021 року. 3 лютого ЦВК зареєструвала кандидатом у народні депутати Михайла Ноняка,  який балотується шляхом самовисування.

Згідно з пунктом 4 частини 1 статті 12 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кандидат у депутати, зареєстрований в порядку, встановленому цим Законом, є суб’єктом виборчого процесу, а згідно з ч.1 ст. 70 цього ж Закону кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]