28 березня 2021 року відбудуться проміжні вибори народних депутатів в округах №50 (м. Покровськ, Донецька область) та №87 (м. Надвірна, Івано-Франківська область). Проміжні вибори проводяться у зв'язку з тим, що народний депутат Зиновій Андрійович став міським головою Надвірної, а Руслан Требушкін – Покровська. Офіційний старт виборчого процесу розпочався 27 січня. Відповідно до календарного плану, 27 січня розпочатий процес висування кандидатів, який завершується 15 лютого для партій та 25 лютого – для самовисуванців.

Проте де-факто агітаційна кампанія стартувала і більшість потенційних кандидатів вже розгорнула передвиборчу активність, яка локалізується в межах виборчих округів. Різноманітні форми публічної активності вже фіксують спостерігачі ОПОРИ. Всього 9 потенційних кандидатів вже здійснюють дочасну активність: 5 в окрузі №50 та 4 – по округу №87. Серед них 3 лютого двоє кандидатів офіційно зареєстровані Центральною виборчою комісією – Вікторія Шилова та Михайло Ноняк по округу №50 та №87 відповідно. Основними формами дочасної агітації на старті кампанії стало розміщення політичної реклами на зовнішніх носіях та пряма робота з виборцями. Також відбуваються факти передвиборчої благодійності від потенційних кандидатів у вигляді подарунків багатодітній родині, ветеранам МВС та безкоштовних навчань на лижах для дітей з населених пунктів виборчого округу № 87. Крім того, фіксуються ознаки використання адміністративного ресурсу, зокрема медійного та кадрового.

Слід зауважити, що передвиборча агітація, здійснена поза строками, заборонена. Але відповідно до законодавства передвиборча агітація розпочинається на наступний день після прийняття рішення про реєстрацію кандидата в ЦВК. Тому активність більшості потенційних кандидатів можна розглядати як дочасну, яка не регламентується юридичними нормами. І здійснення дочасної агітації, матеріального стимулювання виборців та ознаки використання адміністративного ресурсу можуть створити нерівні умови для майбутніх суб'єктів виборчого процесу, порушувати стандарти та принципи демократичних виборів.

Округ №50

Потенційний кандидат/кандидатка

Реєстрація в ЦВК

Відомості про особу

Основні форми активності

Вікторія Шилова

http://bit.ly/3jhVc7h

 

3 лютого 2021 року

Голова правління організації «Антивійна»

2014 р. - кандидатка у народні депутати по округу 38 («Солідарність жінок України»)

2015 р. – кандидатка до Новомосковської міської ради («Соціальна партія України»), 

2019 р. – кандидатка у народні депутати по округу 27 (самовисування)

2020 р. – кандидатка до Дніпропетровської обласної ради («Наш край»).

29 січня 2021 року оголосила про збір коштів на виборчу кампанію від мешканців України, Росії та країн СНД.

Юлія Гакова

http://bit.ly/2YMcDDA

 

Не зареєстрована

Керівниця Донецької обласної організації політичної партії «Голос».

2020 р. - кандидатка до Краматорської міської ради («Голос»)

29 січня висунута кандидаткою по 50 виборчому округу на з’їзді партії «Голос» у Києві.

Артем Марчевський

http://bit.ly/3avtRuB

 

Не зареєстрований

Генеральний продюсер телеканалу «112 Україна»

2015 р. та 2020 р. –  кандидат до Київської міської ради («Право народу» та «ОПЗЖ» відповідно).

2019 році – кандидат до Верховної Ради по виборчому округу №60 (ОПЗЖ).

Представлений на зовнішніх носіях реклами, здійснював передвиборчу благодійність та висвітлював проблеми міста Покровськ через телеканал «112 Україна»

Євгеній Гєллєр

http://bit.ly/3tuh9oG

 

Не зареєстрований

2014-2019 рр. – народний депутат по виборчому округу №50 (депутатська група «Відродження»)

2019 р. - кандидат у народні депутати («Опозиційний блок»)

За його підтримки впроваджено в Покровську мобільний додаток Контакт-Центру

Микола Головко

http://bit.ly/3cGH1aQ

 

Не зареєстрований

Мешканець Покровська, місцевий підприємець та громадський діяч. 

2020 р. – кандидат до Покровської міської ради («Слуга народу»).

Проводить опитування у Facebook щодо балотування від партій або шляхом самовисування

 На окрузі №50 дочасну передвиборчу активність здійснювали 5 потенційних кандидатів. 3 лютого ЦВК вже зареєструвала першу кандидатку – Вікторію Шилову, а перед тим, 29 січня, вона заявила про намір балотуватися до Верховної Ради та оголосила про збір коштів від мешканців України, Росії та країн СНД. Про свій намір взяти участь у виборчих перегонах заявила Юлія Гакова. Юлія Гакова – вже висунута партією та про свої наміри щодо балотування підтвердила ОПОРІ. Публічну активність у межах виборчого округу проявляє Артем Марчевський. У коментарі місцевому телеканалу Артем Марчевський повідомив, що планує балотуватися у випадку, якщо його висуне партія. Наступний потенційний кандидат – Євгеній Гєллєр, який вже обирався народним депутатом по округу №50. Наразі політик офіційно не заявив про свій намір балотуватися, хоча він вже почав підтримувати місцеву програму міста Покровськ. Кандидатом у народні депутати може зареєструватись і мешканець Покровська Микола Головко. Потенційний кандидат повідомив ОПОРІ, що ще розмірковує над можливістю висуватися народним депутатом.

Також спостерігачі відзначають про можливе балотування ще двох потенційних кандидатів. Мешканець Покровська – Вадим Карнаух. Балотувався до Покровської міської ради в 2015 та 2020 роках. 3-го лютого 2021 року на власному блозі Вадим Карнаух виклав відео, де закликав вивчати діяльність кандидатів та робити усвідомлений вибір. У виборах знову може взяти участь і чинний мер Добропілля Андрій Аксьонов, переобраний на другий термін у 2020 році. В 2019 році він вже балотувався на посаду народного депутата по виборчому округу №50 і програв Руслану Требушкіну, який після місцевих виборів повернувся на посаду Покровського міського голови.

Округ №87

Потенційний кандидат/кандидатка

Реєстрація в ЦВК

Відомості про особу

Основні форми активності

Михайло Ноняк

http://bit.ly/3axrGGS

 

Зареєстрований 3 лютого 2021 року

Ексзаступник Міністра доходів і зборів України, колишній керівник «Укртрансбезпеки».

2014 р. – кандидат у 83 виборчому окрузі («Народний фронт»).

Використовує рекламу на зовнішніх носіях та у місцевих ЗМІ

Руслан Кошулинський

http://bit.ly/3oKRnst

 

Не зареєстрований

Ексвіцеспікер Верховної Ради 7-го скликання, учасник АТО, чинний депутат Львівської міської ради – голова фракції ВО «Свобода»

2015 р. - кандидат у міські голови Львова

2019 р. – кандидат у Президенти (ВО «Свобода»)

 

На старті кампанії зосередився на візитах у громади округу

Маруся Звіробій

http://bit.ly/39N0zbJ

 

Не зареєстрована

Ветеранка АТО та волонтерка

Передвиборчу активність кандидатка зосередила на носіях зовнішньої реклами та через рекламу у Facebook. Також зростає й медійна присутність кандидатки у місцевих ЗМІ.

Олександр Шевченко

http://bit.ly/3joBwPq

 

Не зареєстрований

Ексдиректор Буковелю, народний депутат України VII та VIII скликань, чинний депутат Івано-Франківської обласної ради (фракція «За Майбутнє»)

2019 р. – кандидат у Президенти

Потенційний кандидат активізував свою присутність у громадах округу, що активно рекламувалось у Facebook. Крім іміджевих матеріалів у місцевих ЗМІ, зовнішньої реклами, потенційним кандидатом було також активізовано безкоштовне навчання дітей катанню на лижах у гірськолижному комплексі «Буковель». В рамках цих заходів, протягом січня, курорт відвідали діти з низки населених пунктів округу

Публічну активність, яка мала ознаки агітаційної кампанії, на окрузі № 87 проводили чотири потенційні кандидати. Серед них Михайло Ноняк, якого ЦВК 3 лютого зареєструвала кандидатом. Про наміри  балотуватися на проміжних виборах народного депутата України заявив Руслан Кошулинський, який розпочав візити у населені пункти округу. Маруся Звіробій – потенційна кандидатка, яку 29 січня висунула партія «Європейська Солідарність». Помітну активність на виборчому окрузі станом на початок лютого проводить і Олександр Шевченко. Потенційний кандидат публічно не заявляв про наміри балотуватись, але він активізував свою присутність у громадах округу, активно рекламує свою діяльність у Facebook. Зокрема, сторінка Олександра Шевченка поширила 89 рекламних повідомлень протягом січня 2021 року. Крім того, інтенсивно відбувається безкоштовне навчання дітей катанню на лижах у гірськолижному комплексі «Буковель».