12 грудня у тихоокеанській острівній країні Нова Каледонія, що офіційно має статус заморського володіння Франції з особливим статусом асоційованої спільноти, відбувся референдум за незалежність. Населення проголосувало проти незалежності, але явка була значна нижчою, ніж на попередньому такому ж референдумі. Прихильники незалежності бойкотували волевиявлення та не визнають результатів.

Бюлетені з варіантами відповіді ТАК і НІ на запитання щодо проголошення незалежності. Джерело фото: 

За те, щоб залишитись у складі Франції проголосували 96,49% виборців, натомість на користь незалежності висловились 3,51% виборців. Варто зазначити, що явка на цьому референдумі була низькою — лише 43,90%. Цьому сприяв, зокрема, бойкот з боку партій, що виступають за незалежність.

Процес голосування 12 грудня. Джерело фото: 

Президент Франції Еммануель Макрон привітав такий результат референдуму: “Каледонці зробили вибір Франції, єдності, впевненості. Я дуже цим пишаюся. Тепер від нас залежить, як  продовжувати будувати цю спільну долю, яку наша старійшини мріяли та ініціювали”.

Президент Франції Емманюель Макрон. Джерело фото: businessinsider.com

Корінне населення канаків, яке значною мірою виступає за незалежність, закликало не брати участі в референдумі, оскільки вони перебувають у 12-місячному траурі після вересневого сплеску коронавірусної інфекції.

Партії, які виступають за незалежність та об’єдналися під гаслом “Стратегічний незалежний комітет за неучасть”, заявили, що вони не визнають легітимність цього референдуму, оскільки він не відповідає духу і букві Нумеанської угоди про процес деколонізації, а також резолюціям ООН, які включали Нову Каледонію до списку країн, які підлягають деколонізації. Вони заявили, що кількість голосів проти незалежності на цьому референдумі зменшилася на всіх виборчих дільницях на 7397 голосів порівняно з минулим голосуванням 4 жовтня 2020 року.

Президент конгресу Нової Каледонії Рох Вамітан, лідер руху за незалежність, висловив жаль, що французький уряд відхилив їхній заклик перенести третій референдум на вересень 2022 року через повагу до місцевих траурних звичаїв. Він зазначив: "Цей референдум для нас не є третім референдумом. Ми вважаємо, що є лише два законних референдуми 2018 і 2020 років. Цей референдум є референдумом французької держави, а не наш".

Президент конгресу Нової Каледонії Рох Вамітан. Джерело фото: rnz.co.nz

Нагадаємо, 5 травня 1998 року була підписана Нумеанська угода, яка заклала основу для 20-річного переходу, що поступово передає повноваження місцевим органам влади. Відповідно до термінів, прописаних в угоді, у листопаді 2018 року відбувся референдум про повну незалежність, де 56,7% виборців вирішили залишитися у Франції. Відповідно до угоди такий референдум можна повторити ще двічі, якщо про це попросить щонайменше третина членів Конгресу Нової Каледонії. Тож, у жовтні 2020 року 53,4% виборців при явці 85,69% знову вирішили залишитися у складі Франції. 12 грудня 2021 року населення знову не підтримало незалежність - 96,49% виборців при явці 43,90%. Це було третє й останнє голосування на референдумі з цього питання, що було передбачено Нумеанською угодою.

Підготувала Катерина Жемчужникова

ПЕРЕДВИБОРЧИЙ ДАЙДЖЕСТ
Використані джерела: