4 квітня у Болгарії відбулися одинадцяті парламентські вибори з початку демократичних змін в країні в 1989 році.

Участь у виборах взяли представники 30 партій і коаліцій. До участі на попередніх виборах у 2017 році було допущено 18 партій і 9 коаліцій.

Дільничні виборчі комісії розпочали свою роботу о 7 ранку за місцевим часом. Згідно з процедурою, на початку член секційної (дільничної) виборчої комісії роздруковує нульовий протокол, а наприкінці дня голосування – і остаточний документ з усіма результатами. Як зазначають громадські спостерігачі від Громадської ініціативи вільних і демократичних виборів, в останній момент відбулося багато змін в складі багатьох дільничних виборчих комісій, частина голів комісій не прийшла. Тому комісії працювали в скороченому складі.

Особливістю цьогорічних виборів було машинне голосування. Так, проголосувати виборці могли на 9 390 виборчих дільницях. Бюлетень на екрані займав три сторінки. Роздруківка, що видається машиною, кладеться в окрему урну, призначену для машинного голосування. В день голосування також було зафіксовано низку проблем з машинами для голосування: члени дільничних виборчих комісій не змогли їх включити, в деяких випадках мало місце відключення електрики, а в інших – сталося пошкодження або зависання машини під час роботи.

Що стосується паперових бюлетенів, то вони мали довжину 60 сантиметрів. На бюлетенях для закордонних дільниць немає сектора для преференцій, тому що виборці там голосують тільки за партії і коаліції. Процедура передбачає, що бюлетені штампуються двічі: коли виборець отримує бюлетень, і перед тим, як вже складений бюлетень опускається в скриньку для голосування.

У день виборів спеціальні бригади з переносними скриньками для голосування відвідали вдома тих виборців, які перебувають на карантині.

Для участі у виборах 4 квітня було подано більше 87 000 заяв із закордону для голосування за місцем проживання, що майже в два рази більше в порівнянні з 2017 роком, коли було подано трохи більше 45 000 заяв. Відкрито 465 закордонних виборчих дільниць в 69 державах. Найбільше закордонних виборчих дільниць відкрито в Німеччині (69) і Іспанії (53). У Великобританії, США і Туреччині відкрито максимально допустиме виборчим кодексом число дільниць для країн, що не входять в ЄС – 35. Головна дирекція «Громадянська реєстрація і адміністративне обслуговування» (ГРАО) при Міністерстві регіонального розвитку та благоустрою проводить перевірки списків тих, хто голосував, громадян в країні і за кордоном на предмет можливої наявності людей: вказаних більш ніж в одному списку; тих, хто голосував в двох місцях; молодше 18 років або таких, що не мають болгарського громадянства. З цією метою, не пізніше 8 квітня центральна і районні виборчі комісії зобов'язані передати в ГД «ГРАО» виборчі списки, декларації, посвідчення, також як і списки додатково вписаних громадян, які проголосували в країні і за кордоном.

У ніч після виборів члени дільничних комісій опрацювали понад 10,4 млн цифр. У кожному з протоколів міститься понад 400 чисел. Згідно із законом, протоколи повинні бути оброблені не пізніше 24 годин після завершення голосування. За відгуком Ярослава Юрчишина, представника України у спостережній місії парламентських асамблей ОБСЄ, Ради Європи, та БДІПЛ, у місії ОБСЄ для спостереження за виборами у Болгарії: «Було видно, що мало часу було вкладено в підготовку комісій до змішаного формату голосування. Якщо машинне голосування підсумували за 5 хвилин, то паперове з преференціями (голосувати можна і за партію, і з кандидата в ній) викликало багато непорозумінь у підготовці протоколу на 20 сторінок».

Далі відбулося повторне підсумовування результатів у районних комісіях, до 6 квітня результати підрахунків були передані до Центральної виборчої комісії. ЦВК до 8 квітня зобов'язана оголосити отримані голоси і розподіл мандатів. У разі, якщо один і той же кандидат буде обраний в двох округах, у нього є 24 години, щоб вказати який округ він має намір представляти. Імена нових 240 депутатів повинні стати відомими до 11 квітня.

На виборах у Болгарії заборонено фотографувати роботу виборчих комісій, більше того, дії комісії фактично нереально оскаржити в суді.

Як показують дані після обробки 100% дільничних протоколів системою «Інформаційне обслуговування», у Народні збори 45-го скликання проходять шість партій. Лідирує ГЕРБ/СДС з 26,1%, другу позицію обіймає «Є такий народ» з 17,6%, «БСП за Болгарію» з 15%, ДПС з 10,3%, «Демократична Болгарія» з 9,5% і «Вставай! Мафію геть!» з 4,7%.

З результатом 3,64% ВМРО не проходить 4-відсотковий бар'єр. «Болгарське національне об'єднання», в якому у виборах брала участь партія «Болгарське літо» бізнесмена Васила Божкова, набрала 2,95%. Партія «Відродження» отримала 2,45%, «Воля – НФСБ» – 2,37%, «Республіканці за Болгарію» – 1,31%, «Рух непартійних кандидатів» – 0,53%, у партії «Атака» 0,49% голосів, у АБВ 0,46%.

55 237 осіб заявили, що не підтримують жодного з кандидатів.

За кордоном на виборах найбільше голосів подано за «Є такий народ» – 30,75%, і «Демократичну Болгарію» – 17,6%. На попередніх парламентських виборах лідером в голосуванні за кордоном була партія ГЕРБ, яка тоді набрала 24,6%.

Самотужки сформувати уряд ГЄРБ не зможе. Голосів РПС також може не вистачити, а до того ж такий мезальянс може призвести до певних внутрішніх та зовнішніх ускладнень. Трійка новачків, що пройшли до парламенту: "Є такий народ", "Демократична Болгарія" та "Вставай! Геть мафію!" – поки не налаштована створювати коаліцію ані з ГЄРБ, ані з БСП, але й їхніх голосів у сукупності також може не вистачити для формування уряду. Тож ідея Борисова про створення «експертного» уряду як компромісне рішення може знайти певну підтримку. А це дає чинному прем'єру як досвідченому політичному гравцеві шанс на збереження влади. Втім, частина болгарських експертів пророкує дострокові вибори.

8 квітня стало відомо, що лідер ГЕРБ і прем'єр-міністр Бойко Борисов поступився місцем народного депутата. Відповідну заяву від подав до ЦВК.

Як повідомляють у Національному міжвідомчому штабі з проведення парламентських виборів, з початку передвиборної кампанії було відкрито 35 досудових проваджень з приводу злочинів, пов'язаних з виборчими правами громадян. Винесено і перший вирок, хоча і умовний, за підкуп виборців. Всього надійшло 455 сигналів про купівлю голосів за певного кандидата і про пошкодження майна політичної партії. 11 особам висунуто звинувачення, троє затримані під вартою. Відкрито два досудові провадження стосовно громадян, які спробували голосувати з фальшивими документами. 41 досудове провадження відкрито за порушення права на голосування громадян, а звинувачення пред'явлені 13 особам.

За висновками місії зі спостереження за виборами Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ ОБСЄ), правляча партія ГЕРБ використовувала державні ресурси в передвиборній кампанії, значно менше представлення у ЗМІ мали всі інші кандидати.

Окрім голосування за парламент, 4 квітня відбувся другий тур місцевих виборів у більшості обласних центрів країни. Керівна болгарська партія "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЕРБ) отримала перемогу. Так, у столиці країни Софії виграла чинна мерка Йорданка Фандикова від партії ГЕРБ, яка набрала 49,98% голосів виборців. Її конкурентка, незалежна кандидатка Мая Манолова (Болгарська соціалістична партія) отримала 45,13%. Представники ГЕРБ також виграли вибори у Пловдиві, Варні, Ловечі та ще кількох містах. У першому турі місцевих виборів ГЕРБ отримала перемогу у 8 з усіх 27 обласних центрів і загалом тепер матиме мерів у 17 великих містах.

 

Громадянська мережа ОПОРА щотижня робить огляд передісторії виборчих процесів у світі, а по завершенні інформує щодо перебігу виборів у кожній з цих країн. Детальніше про особливості виборчої системи та передісторію виборів в Болгарії читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/news/vybory/mizhnarodni/22971-vibori-v-sviti-maloimovirnii-shans-na-zminu-vladi-v-bolgariyi-ta-pitannia-vidobutku-korisnikh-kopalin-dlia-grenlandiyi