Центральна виборча комісія прийняла рішення про розпуск Чернівецької міської територіальної виборчої комісії, а також зареєструвала депутатами міськради 10 обраних кандидатів від партій “Рідне місто” та “Команда Михайлішина”, які досі не набули депутатських повноважень через попередні дії ТВК.

Центральна виборча комісія на своєму засіданні 12 лютого одноголосно 15 голосами прийняла рішення розпустити Чернівецьку міську ТВК, зареєструвати депутатами кандидатів, а також звернутися до поліції у зв'язку з перешкоджанням пасивному виборчому праву громадян бути обраними.

Так, були зареєстровані депутатами Чернівецької міської ради від партії “Рідне місто” Василь Продан, Валерій Чинуш, Володимир Бешлей та від партії “Команда Михайлішина” Віталій Михайлішин, Аліна Олевич, Сергій Козак, Валерій Найдиш, Анатолій Чесанов, Денис Тімофєєв, Антоніна Бабюк.

Ситуація із нереєстрацією Чернівецькою міською ТВК обраних кандидатів депутатами тривала вже кілька місяців. Так, до 30 грудня обрані кандидати мали подати до відповідної ТВК заяви про згоду набути депутатських повноважень. Попри  подані заяви попередній та щойно розпущений склад ТВК не бачили підстав для відповідної реєстрації. Через це Центральна виборча комісія вже розпускала склад Чернівецької міської ТВК у січні.

4 лютого партії “Рідне місто” та “Команда Михайлішина” надіслали чергові скарги до ЦВК на дії Чернівецької міської територіальної виборчої комісії, де просили визнати неправомірними дії Чернівецької міської ТВК, установити одноразове грубе порушення законодавства України цією комісією та достроково припинити повноваження всього її складу.

8 лютого та 9 лютого до ЦВК надійшли пояснення від двох різних груп членів Чернівецької міської ТВК щодо цих скарг, де вони викладали власне бачення обставин складу ТВК, який був сформований 29 січня.

А 11 лютого до ЦВК надійшли копії двох постанов Чернівецької міської ТВК №2 та №3 від 11.02.2021 про визнання осіб, обраних депутатами за виборчими списками партій “Рідне місто” та “Команда Михайлішина”, такими, які не набули депутатського мандата, та визнання обраними наступних за черговістю кандидатів. 

Як зазначив член Центральної виборчої комісії Володимир Перепелюк, який доповідав відповідне питання, члени Чернівецької міської ТВК не знайшли фактів, які би доводили, що заяви обраних кандидатів були подані раніше, хоча цей висновок спростовується документами, які є в наявності у ЦВК. А саме:

  • копія журналу заяв;
  • копії самих заяв, на яких є відмітка голови ТВК про отримання цих заяв саме 24 грудня;
  • копії низки протоколів засідань, які проводились у грудні, про те, що ці заяви були отримані, вони розглядалися;
  • численні заяви голови ТВК про те, що деякі члени комісії не з’являються на засіданні для розгляду цих заяв.

Тому Центральна виборча комісія прийняла рішення:

  • Відмовити у задоволенні скарг від партій “Рідне місто” та “Команда Михайлішина”, оскільки вони спираються на бездіяльність міської ТВК, а прийняття постанов, хоч і неправомірних, не можна вважати бездіяльністю.
  • Скасувати постанови №2 та №3 від 11.02.2021 Чернівецької міської ТВК як необґрунтовані.
  • Достроково припинити склад всієї Чернівецької міської ТВК, оскільки такі дії є одноразовим грубим порушенням виборчого законодавства.
  • Зареєструвати депутатами обраних кандидатів.
  • Звернутись до поліції з огляду на ознаки перешкоджання громадянам у реалізації їхнього виборчого права.
  • Повідомити партії про можливість подання нових кандидатур до складу Чернівецької міської ТВК до 18:00 14 лютого.
  • Зобов’язати голову новосформованої Чернівецької міської ТВК оголосити на найближчому засіданні Чернівецької міської ради про реєстрацію відповідних депутатів.

За словами обласного координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернівецькій області  ситуація, що склалася в Чернівецькій міській ТВК, не є новою. “Проблеми розпочалися ще під час прийняття виборчої документації від дільничних виборчих комісій після виборів 25 жовтня. Тоді на перерахунку опинилася рекордна кількість комісій - більше третини від загальної кількості. Процес прийняття документів, документування рішень та складання протоколів засідань вівся з помилками, що згодом і призвело до багатьох незрозумілостей. Через це Чернівці були одним із останніх міст, де відбулося повторне голосування за кандидатів на посаду міського голови - 29 листопада. Проблеми із кворумом в комісії також були постійними. Інколи причини були об'єктивними - багато із членів комісії хворіли на COVID-19, інколи ж причини відсутності членів ТВК на засіданнях встановити не вдавалося. Після встановлення остаточних результатів виборів до міської ради представники деяких політичних сил у перший же день написали заяви на згоду бути депутатами та подали їх до ТВК, інші ж - вирішили трохи зачекати. Власне кажучи, саме ці кандидати до сьогодні не були зареєстровані депутатами”, - зазначив він.