Громадянська мережа ОПОРА розробила для працівників поліції дистанційний онлайн-курс «Виборчі правопорушення – як ідентифікувати та як реагувати». Під час місцевих виборів його пройшли більше 60 тисяч поліцейських. 

Онлайн-курс став продовженням навчань, які провели представники ОПОРИ під час президентської та парламентської виборчих кампаній у 2019 році для понад 3 тисяч правоохоронців.

Досвід проведення таких тренінгів спонукав до поширення цієї практики і на місцевих виборах 2020 року. Втім, епідемія Covid-19 дещо змінила підхід до навчання та змусила шукати нові формати. Так виникла ідея створити дистанційний онлайн-курс, який став прикладом впровадження інноваційних технологій у навчальному процесі поліції. Курс також забезпечив їх якісними знаннями та додатковою інформацією про специфіку місцевих виборів та способи реагування на виборчі порушення. 

«Досвід виборів 2019 року показав, що навіть превентивні дії з боку поліції сприяли попередженню порушень, а відповідно ми бачили потребу підвищувати компетенції полісменів щодо законодавства на місцевих виборах 2020 року. Особливо зважаючи на те, що виборче законодавство зазнало змін. Окрім цього, внесено зміни щодо відповідальності за виборчі порушення та злочини, які відображені у Кримінальному кодексі та Кодексі про адміністративні правопорушення», - зазначає керівник проекту ОПОРИ «Ефективна поліція забезпечення законності виборчого процесу». 

Тематика курсу стосувалась етапів виборчого процесу, дня голосування, адміністративної та кримінальної відповідальності кандидатів, виборців, членів комісій, спостерігачів за виборчі порушення. Лекторами виступили представники ОПОРИ, експерти з виборчого права та представники Національної поліції. Переглянути відеолекції можна на каналі ОПОРИ у YouTube за https://www.youtube.com/playlist?list=PLZtZF1bxmy30hO2CFFwzAHcAJ5ya-DpYY.

Очікувалось, що онлайн-навчання охопить близько 5 тисяч полісменів із числа превенції, слідчих та тих, які чергуватимуть на дільницях. Втім дистанційний курс ОПОРИ пройшли 61 514 правоохоронців з усіх областей України та міста Києва. Найбільше – у Дніпропетровській (6 572) та Харківській (4 250) областях. 

«Набуті додаткові знання допомогли поліцейським сформувати стратегічні моделі та алгоритми для виконання поставлених завдань, вирішення можливих конфліктних ситуацій, а також профілактики та недопущення вчинення порушень виборчого законодавства чи інших незаконних дій з боку учасників виборчого процесу, діючи при цьому в межах законодавства України. Працівники поліції під час проведення передвиборної агітації та в день проведення голосування на місцевих виборах 2020 року спрацювали на достатньо високому організаційному та службовому рівні, забезпечуючи публічну безпеку і порядок на усіх об’єктах, пов’язаних із виборчим процесом, а також під час охорони виборчої документації. Вони своєчасно та якісно реагували на всі заяви та повідомлення, пов’язані із порушенням виборчого законодавства, які надходили до органів поліції і реагували на них відповідно до законодавства України», - сказав заступник Голови Національної поліції України, голова патрульної поліції Олександр Фацевич, додавши про необхідність проведення такого роду навчань для правоохоронців на постійній основі.

Станом на 27 листопада територіальні органи Національної поліції зареєстрували 17 287 заяв та повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом. До Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості 1 190 кримінальних проваджень. По 100 кримінальних провадженнях 134 особам повідомили про підозру, а у 36 кримінальних провадженнях матеріали направили до суду. Також складено 2 458 протоколів про адміністративне правопорушення.

Нагадаємо, що в липні набув чинності Виборчий кодекс України, яким внесено зміни до Кримінального кодексу України та Кодексу про адміністративні правопорушення. Ці зміни зробили можливими проведення негласних слідчих дій, необхідних для розслідування проваджень щодо порушення виборчих прав, затримання порушників безпосередньо на виборчій дільниці, а також чітко розмежовують адміністративну та кримінальну відповідальність за непрямий підкуп виборців.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.