На виборчій дільниці № 730460 спостерігачці ОПОРИ заборонили знімати  відео з процесу підрахунку голосів. Голова ДВК сказала, що законом заборонено проводити фото- та відеозйомку.

На запитання спостерігачки про те, яка саме норма виборчого законодавства забороняє робити фото та знімати відео, голова ДВК не відповіла.

Про аналогічну ситуацію повідомляють  спостерігачі із дільниці 730472.

Згідно з пунктом 4 частини 9 статті 60 Виборчого Кодексу України офіційний спостерігач від громадської організації має право здійснювати фото-, відеозйомку та аудіозапис без порушення при цьому таємниці голосування виборців. 

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк, виборчий процес на підставі ст. 23 Виборчого кодексу України здійснюється відкрито і прозоро, відповідно члени виборчої комісії повинні бути готовими до того, що цей контроль буде здійснюватися присутніми офіційними спостерігачами шляхом проведення фото та відео-зйомки. Більше того, процес підрахунку голосів на дільниці має бути публічним, адже це є один із найважливіших процесів в день голосування. Вказане питання становить суспільний інтерес, тому право громадськості знати, чи законно відбувається підрахунок, реалізується саме через належне спостереження спостерігачами від громадських організацій.

 

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)