24 листопада Рівненська міська ТВК встановила результати повторного голосування на виборах міського голови. Ним став Олександр Третяк, висуванець партії «Європейська Солідарність». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

За підсумками повторного голосування на виборах міського голови Рівного перемогу здобув Олександр Третяк, висуванець партії «Європейська Солідарність». Він набрав 50,24%, тобто 27 451 голосів виборців, а його опонент Віктор Шакирзян, висуванець партії «Рівне Разом» – 26 057 голосів виборців. 

Нагадаємо, що на місцевих виборах 25 жовтня Олександр Третяк набрав 16,93% або 10 591 голос, а Віктор Шакирзян – 19,84%, або 12 411 голосів виборців.

Зазначимо, що ще 23 листопада, на наступний день після повторного голосування на виборах міського голови Рівного Рівненська міська ТВК прийняла документи від усіх дільничних виборчих комісій, окрім трьох, після яких здійснила перерахунок голосів виборців. Після цього Рівненська міська ТВК не встановила офіційно результати виборів, а пішла на технічну перерву.

Ймовірно, що причиною довготривалої перерви став той факт, що Рівненська міська ТВК не отримала фінансування на оплату праці членів комісій, які організовували виборчий процес. Доки це питання не вирішиться, зазначала у коментарі для Суспільного Ірина Глуха, голова Рівненської міської ТВК, вони не зберуться, щоб оголосити результати виборів.

24 листопада Рівненська міська ТВК таки продовжила своє засідання, щоб офіційно встановити результати виборів. Однак таке засідання не розпочалося вчасно, а з запізненням, так як був відсутній кворум (для нього не вистачало одного члена комісії). 

У коментарі для ОПОРИ член Центральної виборчої комісії Юрій Буглак зазначає: «З точки зору законодавства до комісії не може бути претензій на підставі того, що строк минає не сьогодні, тож в них є ще час. Чому вони не оголошують результатів, це вже справа комісії. Причина мені невідома. Жодних звернень до мене як куратора щодо цього приводу не було». 

Щодо відсутності фінансування він зазначає, що спілкування щодо цього було з головою комісії ще до дня голосування, вона отримала відповідну копію постанови. Тож з цього приводу їй варто спілкуватися з казначейством та обласною адміністрацією. Зі свого боку ЦВК все зробила. Голова комісія поінформована, що кошти пішли і треба шукати їх  в області.

Як повідомляє сайт Рівненської обласної ради, 24 листопада відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, на якому розподілили субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних міських голів.

Відповідно до частини 2 статті 268 Виборчого кодексу України відповідна територіальна виборча комісія на підставі протоколів, зазначених у частині першій цієї статті (у тому числі протоколів з позначкою «Уточнений»), а в разі проведення повторного підрахунку голосів виборців - на підставі протоколів відповідної територіальної виборчої комісії про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, не пізніш як на дванадцятий день з дня голосування (а у разі проведення повторного голосування - не пізніш як на п’ятий день з дня повторного голосування) встановлює результати голосування з відповідних місцевих виборів сільського, селищного, міського голови, депутатів у багатомандатних виборчих округах в день виборів (день повторного голосування), про що складає протокол.

Згідно з частиною 1 статті 282 Виборчого кодексу територіальна виборча комісія з відповідних місцевих виборів не пізніш як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднює шляхом опублікування у відповідних місцевих друкованих засобах масової інформації результати виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, міської, районної в місті, районної, селищної, сільської ради, сільських, селищних, міських голів, а також розміщує їх на офіційному вебсайті комісії чи відповідної ради (за наявності), регіонального, територіального представництва Центральної виборчої комісії (у разі їх утворення).


Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)