На кількох виборчих дільницях у Рівному спостерігачі ОПОРИ фіксували порушення процедури підрахунку голосів.

Так, на дільниці № 560942 за адресою м. Рівне, вул. В’ячеслава Чорновола, 74, (Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, актовий зал) спочатку підрахунок голосів здійснював один член комісії, який називав прізвища кандидатів і розкладав бюлетені по столах, пізніше - вже кілька членів комісії рахували такі бюлетені, а інші члени перераховували і складали їх.

На дільниці № 560979 за адресою м. Рівне просп. Князя Романа, 14А (школа №22, фойє) підрахунок голосів здійснювала не одна людина, а голова ДВК розподіляла бюлетені між членами комісії, і кожен із них рахував свою частину.

Спостерігачка ОПОРИ зробила зауваження щодо такого факту. Члени комісії спочатку не хотіли дослухатися до неї, та згодом все ж погодилися і почали рахувати за процедурою.

Частина 27 статті 250 Виборчого кодексу України вказує, що під час підрахунку виборчих бюлетенів визначений виборчою комісією член комісії рахує виборчі бюлетені вголос. 

Частина 28 статті 250 Виборчого кодексу України передбачає, що при розкладанні виборчих бюлетенів визначений виборчою комісією член комісії показує кожний виборчий бюлетень усім членам комісії, виголошуючи результат волевиявлення виборця.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)