В Ужгороді спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що три дільничні виборчі комісії, ймовірно, підписують свої протоколи про підсумки голосування на дільниці не фактичним часом складання документу, а майбутнім числом. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з місця події.

Зокрема, члени ДВК №210730, яка знаходиться в школі №3 в Ужгороді, почали підписувати виборчу документацію близько 21 години вже годиною 23:30. Ймовірно, щоб підписати сам протокол вже після півночі - в час, коли результати голосування де-факто складені ще в добу 22 листопада

Також, як зафіксував спостерігач ОПОРИ, який перебуває на Ужгородській міській ТВК, дільнична виборча комісія №210766, яка знаходиться на проспекті Свободи, 59, близько 21:30 привезла на ТВК протокол про підсумки голосування на дільниці. Однак на ньому є “майбутня” дата – тобто 23 листопада. Відтак у ТВК сказали членам ДВК прийти з документом після настання моменту, що зафіксований у протоколі.

Також протокол підписаний майбутнім числом зафіксував спостерігач ОПОРИ на ТВК. Протокол підписали члени ДВК №210719, що на вулиці Жатковича в Ужгороді. Зокрема в документі, який є в розпорядженні ОПОРИ, станом на 22:10 заповнили 23 листопада 00:32.

ОПОРА застерігає, що згідно з частиною 2 статті 158-3 Кримінального кодексу України підробка або незаконне виготовлення виборчої документації, документації референдуму, використання або зберігання незаконно виготовленої чи підробленої виборчої документації, документації референдуму, а так само включення до виборчої документації чи документації референдуму завідомо недостовірних відомостей - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років

 Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)