На одній з дільниць спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував ймовірний факт фотографування бюлетеня, на іншій – виборчині з немовлям комісія відмовила в голосуванні.

На дільниці №480820 спостерігач ОПОРИ зафіксував ймовірний факт фотографування бюлетеня. Перебуваючи в приміщенні для голосування, він помітив, як до кабінки для голосування зайшов виборець та почув звук, схожий на звук фотоапарата. Спостерігач одразу повідомив про це голові комісії, однак той ніяк не відреагував.

А на дільниці № 480785 виборчині з немовлям не дозволили проголосувати. Члени комісії аргументували свою відмову Порядком здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів, затвердженим урядом 14 вересня.  «Такі дії членів комісії можуть мати ознаки перешкоджання волевиявленню, що регламентується статтею 157 Кримінального кодексу України», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА ненаданя можливості виборчині з немовлям проголосувати може свідчити про порушення її прав. Адже Постанова КМУ від 14 вересня 2020 року №846 носить допоміжний і рекомендаційний характер саме щодо забезпечення належної організації виборчого процесу. Вказана постанова не містить заборон навіть виборцям з явними ознаками респіраторних захворювань та з наявною підвищеною температурою голосувати на дільницях, для цього для них відведено спецкабінку та спецскриньку. Тому жодних обмежень щодо участі у голосуванні батьків з їх неповнолітніми дітьми виборче законодавство не встановлює, а чинна Постанова КМУ лише рекомендує батькам не заходити в приміщення для голосування з дітьми, і  в жодному разі не забороняє видавати таким батькам бюлетені.

Відповідно до частини 1 статті 16 Виборчого кодексу  України голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється.

У частині 1 статті 157 Кримінального кодексу України сказано, що перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)