В обласному центрі підбили підсумки повторного голосування на виборах міського голови. Переможцем було визнано чинного очільника Сум Олександра Лисенка.

20 листопада 2020 року на своєму засіданні Сумська міська територіальна виборча комісія оголосила остаточні результати виборів Сумського міського голови. Переможцем було визнано чинного сумського міського голову Олександра Лисенка (суб’єкт висування – ВО «Батьківщина»), за якого віддали свої голоси 26 446 виборців (60, 32%).

Відповідно, його суперник Вадим Акпєров (суб’єкт висування – «Європейська Солідарність») отримав голоси 16 567 голосів виборців (39, 68% голосів виборців).

Зауважимо, що явка на повторному голосуванні на виборах Сумського міського голови становила менше 20%. ОПОРА моніторила процес голосування у «другому турі» і повідомляла про зафіксовані порушення.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 268 Виборчого кодексу України, територіальна виборча комісія встановлює результати голосування з відповідних місцевих виборів в день голосування (день повторного голосування) в такому порядку: … 4) міська виборча комісія у місті з районним поділом - на підставі протоколів районних у місті виборчих комісій про підсумки голосування встановлює: … б) результати голосування з виборів міського голови.

При цьому, відповідно до частини 2 цієї ж статті, відповідна територіальна виборча комісія на підставі протоколів, зазначених у частині першій цієї статті (у тому числі протоколів з позначкою "Уточнений"), а в разі проведення повторного підрахунку голосів виборців - на підставі протоколів відповідної територіальної виборчої комісії про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, не пізніш як на дванадцятий день з дня голосування (а у разі проведення повторного голосування - не пізніш як на п’ятий день з дня повторного голосування) встановлює результати голосування з відповідних місцевих виборів сільського, селищного, міського голови, депутатів у багатомандатних виборчих округах в день виборів (день повторного голосування), про що складає протокол.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.