Передвиборча кампанія кандидатів, які беруть участь у повторному голосуванні на виборах міських голів 22 листопада, відбувалася в короткі строки, що виявилося у зменшенні масштабу агітаційних заходів. Попри поширення захворюваності на COVID-19, комісії на належному рівні здійснюють підготовку до дня голосування, значних проблем в їх роботі не зафіксовано. Про це розповіли голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та старший аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев під час пресконференції 20 листопада в Києві.

22 листопада повторне голосування за посади міських голів відбудеться в 11 містах. Безпосередніми учасниками агітаційної кампанії є 9 політичних партій. Четверо кандидатів представляють партію “За майбутнє”: Валерій Баранов (Бердянськ), Анатолій Бондаренко (Черкаси), Олександр Саюк (Нікополь) і Олександр Мамай (Полтава); по троє висунуті партіями “Слуга народу” (Віктор Щадей в Ужгороді, Руслан Олійник в Нікополі і Сергій Іващенко в Полтаві) та “Опозиційна платформа – За життя” (Павло Придворов у Слов'янську, Олександр Свідло у Бердянську і Владислав Чайка в Миколаєві); по двоє кандидатів балотується від партій “Європейська Солідарність” (Олександр Третяк у Рівному та Олег Синютка у Львові) і “Пропозиція” (Борис Філатов у Дніпрі та Олександр Сенкевич у Миколаєві). Також своїх кандидатів мають партії “Самопоміч” (Андрій Садовий у Львові), “Голос” (Віктор Євпак в Черкасах), “Опозиційний блок” (Вадим Лях в Слов’янську), “Громадська сила” (Загід Краснов у Дніпрі) і “Рівне разом” (Віктор Шакирзян у Рівному).

За словами Ольги Айвазовської, з 26 жовтня по 19 листопада спостерігачі ОПОРИ подали 18 звернень до Національної поліції щодо вчинення виборчих правопорушень – найбільше, а саме 6, у Запорізькій області. "З моменту початку виборчого процесу у Єдиному державному судовому реєстрі опубліковано 911 постанов у справах про притягнення до адміністративної відповідальності за виборчі порушення, – повідомила Айвазовська. – Найбільше справ традиційно стосувалося виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять необхідних відомостей (475 випадків), порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів (271 випадок) та порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації (119 випадків). Також відкриті й тривають кримінальні провадження щодо порушення виборчих прав громадян на місцевих виборах".

У період між двома турами голосування кандидати як домінуючу форму публічної активності використовують агітацію в соціальних мережах та в регіональних і всеукраїнських засобах масової інформації. Зростає роль публічних дебатів між кандидатами. З 11 міст, де повторне голосування пройде 22 листопада, теледебати кандидатів були проведені у Львові. В Миколаєві дебати заплановані на 19 листопада, не відбулися через повідомлення про замінування приміщення телеканалу. На 20 листопада також заплановано проведення дебатів у Черкасах.

Старший аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев наголосив, що за час короткострокової агітаційної кампанії “другого туру” виборів міських голів у 11 громадах, спостерігачі ОПОРИ не зафіксували повторюваних і масових інцидентів матеріального стимулювання виборців (із ознаками підкупу), які б загрожували чесності й демократичності голосування. Однак у Полтаві було виявлено роздачу виборцям пенсійного віку подарункових пакетів, в які входять набір медичних масок, коробка цукерок та листівка ніби від імені кандидата на посаду міського голови Олександра Мамая із подякою за підтримку його у першому турі. У Рівному кандидат Віктор Шакирзян неодноразово надавав засоби індивідуального захисту для лікарів, медичні матеріали та обладнання місцевим медичним закладам. У Миколаєві Національна поліція вивчає обставини вручення представниками місцевої організації партії “Пропозиція” (участь у повторному голосуванні бере висуванець партії Олександр Сєнкевич) спортивного інвентарю місцевій школі та гімназії. У Дрогобичі Львівської області Андрій Веселий організував для містян безкоштовний автобус на кладовище у День пам’яті померлих та ініціював акцію із впровадження знижки на міжрайонні перевезення для пенсіонерів, яку підтримали деякі перевізники. "Напередодні дня повторного голосування до спостерігачів ОПОРИ у Черкасах, Дніпрі, Слов’янську та Ужгороді надходила інформація про можливу організацію схем із підкупу виборців, але вона не мала достатньої доказової бази і потребує ефективного розслідування Національною поліцією,"  відзначив експерт.

Також Олександр Клюжев повідомив, що найбільш поширеними напередодні “другого туру” були зловживання адміністративними ресурсами в інтересах кандидатів, які обіймають керівні посади в органах місцевого самоврядування. До прикладу, чинний міський голова Ужгорода, кандидат-самовисуванець Богдан Андріїв активно інформував виборців про заходи благоустрою, які фінансуються за рахунок місцевого бюджету. Міський голова Слов’янська, кандидат від організації партії “Опозиційний блок” Вадим Лях ініціював підписання з виборцями документа під назвою “Суспільний договір з міським головою”. Важливою частиною передвиборчої кампанії кандидата на посаду Львівського міського голови Андрія Садового стали проєкти громадського бюджету та міські програми партисипації. Кандидат на посаду Дніпровського міського голови, чинний мер міста Борис Філатов (“Пропозиція”) пообіцяв збільшити фінансування ОСББ з місцевого бюджету. Фактичне зловживання адміністративними ресурсами стосується і окремих кандидатів, які не є посадовими особами органів місцевого самоврядування, але вони користувались зв’язками у національних та місцевих органах влади. До прикладу, кандидат на посаду Ужгородського міського голови Віктор Щадей (“Слуга народу”) брав участь у брифінгу голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Юрія Арістова. Натомість кандидат на посаду Дніпровського міського голови Загід Краснов (“Громадська сила”) брав участь у зустрічі Міністра охорони здоров’я України Максима Степанова із колективом обласної лікарні імені Мечнікова.

"В 11 містах, де 22 листопада проводиться повторне голосування, всі учасники виборів стали об’єктами цілеспрямованих інформаційних атак, які мають на меті ввести виборців в оману та вплинути таким чином на результати волевиявлення. Тематика дискредитаційних кампаній була неоднаковою: непідтверджена інформація про кримінальне минуле політиків (Дніпро, Рівне), попередні  заяви чи політичні позиції кандидатів (Львів, Слов’янськ), особисте життя політичних лідерів (Черкаси, Слов’янськ), їхні релігійні погляди (Рівне) тощо," – повідомила Ольга Айвазовська.

Також спостерігачі ОПОРИ констатують: низка місцевих та національних ЗМІ під час передвиборчої кампанії проявляли явну заангажованість на користь одних кандидатів та непропорційно висвітлювали діяльність і позицію інших кандидатів, що суперечить законодавчо встановленим вимогам до інформування про виборчий процес. До прикладу, кандидат на посаду Миколаївського міського голови Віктор Чайка мав унікальний доступ до телеканалів ZIK, NewsOne, 112.

Між двома турами голосування на виборах міських голів майже всі кандидати на цю посаду агітували в інтернеті та соціальних мережах. "Так, з 26 жовтня по 16 листопада у соціальній мережі Facebook було розміщено 8 764 дописів політичної реклами вартістю близько 227 тисяч доларів (майже 6,4 млн гривень). Найбільш активні агітаційні кампанії у Facebook відбулись у Львові, Дніпрі, Ужгороді та Черкасах. Зокрема, у цих містах також значно активізувалися анонімні сторінки, що поширюють дискредитацію проти кандидатів," - відзначила Ольга Айвазовська. Також агітацію за своїх кандидатів, котрі потрапили до “другого туру”, продовжили політичні партії, деякі ж висловили підтримку кандидатам від інших політичних сил. ОПОРА зафіксувала 8 фейсбук-сторінок партії “Голос”, “Європейська Солідарність”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Свобода”, “Команда Удовіченка – Рідне місто”, “За майбутнє”, які витратили на політичну рекламу майже 7 600 доларів (понад 213 тисяч гривень).

Проведення повторного голосування з виборів міських голів 22 листопада в 11 громад забезпечують територіальні та дільничні виборчі комісії, сформовані перед офіційним початком виборчого процесу в серпні 2020 року. Їх робота під час встановлення результатів виборів 25 жовтня супроводжувалася процедурними проблемами та неякісним виконанням комісіями своїх функцій. Під час підготовки до повторного голосування 22 листопада не всі комісії дотрималися належних строків виготовлення та передачі виборчих бюлетенів виборчим комісіям нижчого рівня. Такі ситуації зафіксовані у Миколаєві, Полтаві, Черкасах. Окремі ТВК (наприклад, у Дрогобичі) повідомляють про затримку у виділенні коштів з місцевих бюджетів на друк бюлетенів.

ТВК у своїй роботі дотримуються вимог щодо прозорості та відкритості, зокрема в частині оприлюднення та надання доступу до публічної документації, інформації про поточну діяльність та прийнятті рішення. Разом з тим частина важливих даних, як-от проміжні та остаточні фінансові звіти кандидатів і партій та результати їх аналізу, оперативно не публікувалися або не були доступні для ознайомлення в повному обсязі.

До спостерігачів ОПОРИ не надходило повідомлень про випадки тиску на виборчі комісії чи про наявність серйозних конфліктів, пов’язаних з адмініструванням виборів. Однак резонансні судові справи, предметом яких є оскарження рішень, дій чи бездіяльності ТВК щодо встановлення результатів голосування з виборів депутатів у Львові, Рівному, Черкасах, Слов’янську, мають безпосередній вплив на роботу комісій та певною мірою ускладнюють процес підготовки до повторного голосування 22 листопада.

Спостерігачі ОПОРИ звертають увагу, що члени ТВК часом не дотримуються протиепідемічних заходів під час поточної роботи – ігнорують масковий режим, регулярну дезінфекцію приміщень і контактних поверхонь. Фіксуються випадки захворювань окремих членів виборчих комісій на COVID-19, але на виконання завдань комісій цей факт не має критичного впливу, оскільки ТВК сформовані переважно в максимальному складі і наявна достатня кількість людей для організації роботи та забезпечення кворуму. 

Після “першого туру” голосування відбулися масштабні заміни у складі ДВК, однак, за оцінками спостерігачів, вони не мали ознак спотворення балансу представництва чи встановлення монопольного впливу на комісії з боку окремих кандидатів (партій).

Окрім того, експерти ОПОРИ презентували попередній аналіз результатів місцевих виборів 25 жовтня 2020 року*. Так, найбільшу кількість мандатів у радах усіх рівнів, а також посад міських голів, здобули самовисуванці – 18,1%, партії “Слуга народу” – 14,6%, ВО “Батьківщина” – 10,2%, “За майбутнє” – 9,5%, "Опозиційна платформа – За життя" – 9,4%, “Європейська Солідарність” – 8,7%, “Наш край” – 4,2%, ВО “Свобода” – 2,2%, “Українська стратегія Гройсмана” – 1,5% та “Пропозиція” – 1,4%. За єдиними списками було обрано 58,5% депутатів, у територіальних виборчих округах – 41,5%. Серед усіх обраних депутатів необхідний відсоток виборчої квоти для просування у виборчих списках (понад 25%) набрали 52,6% кандидатів. Серед вже обраних депутатів є такі, що не отримали жодного голосу виборців (41 особа).

Серед усіх обраних на місцевих виборах кандидатів 64% є чоловіками, а майже 36% – жінками. Найнижчий відсоток жінок – серед міських, селищних та сільських голів (16,8%). Найбільше жінок – у місцевих радах громад із кількістю виборців до 10 тисяч (41,6%).  Практично однаковий відсоток жінок обраний до місцевих рад по єдиному списку і по окремих територіальних округах. Найвищий відсоток обраних жінок-кандидатів у списках партії “Наш край” – 40,3% та “Слуга народу” – 39,1%, а найнижчий – у ВО “Свобода” – 26%. 

* Станом на 19 листопада на сайті ЦВК  відсутня інформація про майже 4000 обраних депутатів, це могло вплинути на точність статистичних даних

Проміжний звіт за результатами спостереження ОПОРИ за повторним голосуванням на виборах міських голів 22 листопада 2020 року

Нагадаємо, що 22 листопада Громадянська мережа ОПОРА організовує онлайн-марафон та інформуватиме про перебіг дня виборів під час прямих включень, які транслюватимуться на Facebook-сторінці на YouTube-каналі організації. 
 
За коментарями звертайтеся:
044 591 44 44