У Хмельницькому суд зобов’язав районну територіальну виборчу комісію провести повторний перерахунок підсумків голосів з виборів депутатів Хмельницької районної ради у межах територіальних округів №1 та №5, а відтак повторно встановити результати голосування з виборів депутатів Хмельницької районної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі. Як повідомила ОПОРІ голова ТВК, комісія визнала позов і не подаватиме апеляційну скаргу на рішення суду.

До Хмельницького окружного адміністративного суду звернувся кандидат у депутати Хмельницької районної ради від партії «Команда Симчишина» Анатолій Панчук. У позові до Хмельницької районної ТВК він зазначав про розбіжності в сумах голосів виборців, які можна побачити в протоколах сільських, селищних та міських ТВК у межах територіальних округів № 1 та №5 та тими, що внесені у протоколи про підсумки голосування у зазначених виборчих округах Хмельницькою районною ТВК.

Кандидат, зокрема, вказав, що сума голосів, які виборці віддали за партію «Опозиційна платформа – За життя» в територіальному виборчому окрузі №1 згідно з відомостями з протоколів Красилівської міської, Антонінської та Теофіпольської селищних, Заслучненської та Щиборівської сільських ТВК, становить 1269. Натомість у протоколі Хмельницької районної ТВК записана цифра 1419.

Що стосується виборчого округу №5, то сума голосів виборців за партію «Опозиційна платформа – За життя», зазначених в копіях протоколів Деражнянської міської, Вовковинецької, Віньковецької, Летичівської селищних та Зіньківської сільської ТВК, складає 1013. При цьому в протоколі районної ТВК про підсумки голосування з виборів депутатів Хмельницької районної ради у межах територіального округу №5 вказана цифра 1113. 

З огляду на це кандидат просив скасувати постанови та протоколи районної ТВК про встановлення результатів виборів депутатів Хмельницької районної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі та про підсумки голосування з виборів депутатів Хмельницької районної ради у межах територіальних округів №1 та №5, а відтак зобов'язати комісію після повторного перерахунку голосів встановити результати виборів депутатів Хмельницької районної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі.

У понеділок, 16 листопада, Хмельницька районна ТВК подала відзив на позовну заяву. У відзиві комісія вказала, що визнає заявлені позовні вимоги, оскільки припустилася технічної помилки в момент занесення відомостей із протоколів про підсумки голосування в систему «Електронний кабінет».

Того ж дня  Хмельницький окружний адміністративний суд розглянув позовну заяву кандидата Анатолія Панчука та частково задовольнив позов.

Отже, згідно з рішенням суду Хмельницька районна ТВК повинна провести повторний перерахунок підсумків голосів з виборів депутатів Хмельницької районної ради у межах територіальних округів №1 та №5, а відтак повторно встановити результати голосування з виборів депутатів Хмельницької районної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі.

Як повідомила в коментарі ОПОРІ голова Хмельницької районної територіальної виборчої комісії Ольга Багінська, комісія не подаватиме апеляційної скарги на рішення суду, оскільки була допущена технічна помилка в електронному кабінеті.

«Опрацювавши дані в протоколах, ми дійсно виявили ось такі нюанси, які вплинули на результат, тому буде винесено уточнюючий протокол і все буде з’ясовано», - зазначила голова ТВК.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)