17 листопада на Youtube-каналі Криворізької міської ради було оприлюднено відеозвернення чинного міського голови Кривого Рогу Юрія Вілкула, в якому він пояснив причини такого вчинку.

У зверненні Юрій Вілкул закликав криворожан віддати свій голос Костянтину Павлову, який посів третє місце у «першому турі».

«Здоров’я, на жаль, стало підводити. Я не зможу брати участь у «другому турі». Тепер до «другого туру» виходить Костянтин Павлов, ми з ним працювали 10 років в одній команді», - сказав Юрій Вілкул.

Сьогодні на 17:30 призначене засідання Криворізької міської ТВК. Про рішення, прийняті на засіданні, ОПОРА повідомить пізніше.

Нагадаємо, що 12 листопада були оголошені результати «першого туру» виборів після того, як довірені особи кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Дмитра Шевчика програли суди проти територіальної виборчої комісії, в тому числі апеляційні. За результатами голосування 25 жовтня за Юрія Вілкула проголосовали 80 тис. 655 виборців, за Дмитра Шевчика – 45 тис. 213 виборців. На третьому місці Костянтин Павлов – 15 тис. 941 голосів виборців.

Щоправда, дату проведення повторного голосування ТВК ще не оголосила через те, що тривають судові оскарження.

UPD 15:30: Відповідно до частини 4 статті 281 Виборчого кодексу до виборчого бюлетеня для повторного голосування, включаються два кандидати на посаду міського голови, які за підсумками голосування на виборах міського голови отримали найбільшу кількість голосів виборців, крім тих кандидатів, які після дня голосування відмовилися від балотування.

У той же час якщо всі кандидати, включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, крім одного, не пізніш як за п'ять днів до дня повторного голосування відмовилися бути кандидатами або вибули з балотування, територіальна виборча комісія приймає рішення про скасування повторного голосування та про визнання обраним кандидата з числа включених до виборчого бюлетеня для повторного голосування, який не подав такої заяви (частина 6 статті 281 Виборчого кодексу).

“Оскільки рішення про проведення повторного голосування ТВК не приймалося, а перший кандидат, відмовився від балотування, то згідно з вимогами Виборчого кодексу до бюлетеня включатимуться кандидати, які за результатами голосування займають друге та третє місце, тобто Дмитро Шевчик та Костянтин Павлов. Якщо б повторне голосування в Кривому Розі вже було оголошено та кандидатів включили до бюлетеню рішенням комісії на момент подання Юрієм Вілкулом заяви, то застосовувалося б інше положення, - обраним було б визнано Дмитра Шевчика”, - зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

UPD 19:30: На засіданні Криворізької міської ТВК, яке відбулось ввечері 17 листопада, було прийняте рішення про проведення повторного голосування 6 грудня. За це проголосували 12 членів комісії. Також до ТВК вже надійшла заява Юрія Вілкула про його відмову брати участь у "другому турі". Таким чином в бюлетені, які побачать криворіжці на дільницях 6 грудня, буде два прізвища - Дмитро Шевчик від "Слуги народу" та Костянтин Павлов від "Опозиційної платформи - За життя". 

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.