Ввечері 12 листопада на засіданні Криворізької міської ТВК були оголошені результати «першого туру» виборів. Напередодні позивачі – довірені особи кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Дмитра Шевчика, програли суди проти територіальної виборчої комісії, в тому числі апеляційні. Дату проведення повторного голосування члени ТВК не повідомили. За інформацією ОПОРИ, комісія планує оголосити дату на засіданні 13 листопада.

За посаду міського голови Кривого Рогу в «другому турі» будуть змагатися Юрій Вілкул та Дмитро Шевчик. За Юрія Вілкула проголосовали 80 тис. 655 виборців, за Дмитра Шевчика – 45 тис. 213 виборців. На третьому місці Костянтин Павлов – 15 тис. 941 голосів виборців, на четвертому Юрій Милобог - 11 тис. 019 голосів. Участь у виборах взяли 179 тис. 383 виборців. Згідно з виборчим законодавстовом повторне голосування має відбутися протягом трьох тижнів.

Юрій Вілкул – член політичної партії «Блок Вілкула «Українська перспектива». Був головою Дніпропетровської обласної ради V скликання. Перший раз був обраний міським головою Кривого Рогу в 2010 році. У 2015 році, після того, як його оголосили переможцем, в місті розпочалися протести. Було прийнято рішення про проведення дочасних виборів міського голови Кривого Рогу 27 березня 2016 року, на них Юрій Вілкул виграв у першому турі.

Дмитро Шевчик балотується від партії «Слуга народу». Безпартійний, генеральний директор ПАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат». У 2006 році балотувався у Верховну Раду від Блоку Литвина, але не пройшов. У 2015 році став депутатом Дніпропетровської облради від Опозиційного блоку.

До міської ради Кривого Рогу обрано 54 депутати від місцевих осередків таких партій: «Блок Вілкула «Українська перспектива» - 30,88% голосів (19 мандатів), «Слуга Народу» - 26,24% (16 мандатів), «Опозиційна платформа – За життя» - 14,36% (9 мандатів), «Сила Людей» - 7,56% (5 мандатів), «Європейська солідарність» - 6,39% (5 мандатів).

У ч. 6 ст. 278 Виборчого кодексу України зазначено, що міська (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше) територіальна виборча комісія приймає рішення про проведення повторного голосування, якщо до виборчого бюлетеня на виборах міського голови було включено більше двох кандидатів на посаду міського голови і за підсумками голосування в день виборів жоден із кандидатів не отримав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)