В Українці Київської області на чотирьох виборчих дільницях, де побували спостерігачі ОПОРИ, виявлено 22 виборчі бюлетені, що мають ознаки підроблення. На них також присутні позначки у вигляді печатки дільничних виборчих комісій.

На виборчих дільницях Українки під час підрахунку голосів на вечірньому засіданні члени комісій почали масово виявляти фейкові виборчі бюлетені з печатками ДВК та позначками в клітинці біля кандидата від «Європейської Солідарності» Олександра Туренка. 

Нагадаємо, в коментарі ОПОРІ речниця поліції Київської області згадала про те, що вдень було затримано особу, яка підробляла виборчі бюлетені та роздавала їх іншим громадянам, щоб ті кинули їх до виборчої скриньки, за що пропонувала 100 грн.

Зазначимо, що на кожному такому бюлетені є печатка ДВК. Тож, ймовірно, йдеться і про підробку печатки ДВК. Загалом на виборчих дільницях, де спостерігає ОПОРА, було зафіксовано 22 такі виборчі бюлетені, які комісія фіксувала як «сторонні предмети».

На ДВК № 320748 під час відкриття виборчої скриньки виборча комісія зафіксувала 10 фейкових бюлетенів із позначками за кандидата від «Європейської Солідарності».

На ДВК № 320767 – 4 підроблені бюлетені з позначками за кандидата від «Європейської Солідарності». При цьому на дільниці виявили брак 2 справжніх бюлетенів.

На ДВК № 320773 – 6 фейкових виборчих бюлетенів із позначками за кандидата від «Європейської Солідарності». Як з’ясувалося під час підрахунку голосів, на дільниці не вистачало 3 справжніх бюлетенів.

На ДВК № 320772 – 2 фейкові виборчі бюлетені з позначками за кандидата від «Європейської Солідарності» та номером і печаткою іншої ДВК. 

Нагадаємо, відповідно до частини 2 статті 158-3 Кримінального кодексу України підробка або незаконне виготовлення виборчої документації, документації референдуму, використання або зберігання незаконно виготовленої чи підробленої виборчої документації, документації референдуму, а так само включення до виборчої документації чи документації референдуму завідомо недостовірних відомостей - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.