В Українці спостерігачі ОПОРИ протягом дня голосування проводять моніторинг виборчих дільниць щодо дотримання карантинних норм. Незважаючи на хорошу тенденцію, а саме дотримання комісіями та виборцями більшості протиепідемічних заходів, все ж таки були виявлені й порушення.

У день голосування кожна ДВК повинна була організувати свою роботу та можливість проголосувати виборцям, зважаючи на протиепідемічні заходи, пов’язані з COVID-19. 

Відповідно до “Порядку здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів” на кожній дільниці повинна бути облаштована окрема кабіна для голосування та скринька для виборців, у яких виявлено підвищення температури тіла понад 37,2 °С та/або симптоми респіраторних захворювань. Біля входу та у приміщенні для голосування має бути нанесена розмітка, що вказує на необхідність дотримання фізичної дистанції (не менше 1 метра). За можливості забезпечується окремий вхід та вихід з приміщення для голосування. На дільниці та біля виходу з неї обладнуються контейнери/урни для централізованого збору та утилізації використаних засобів індивідуального захисту. Стільці, столи, меблі, які використовуються комісією, повинні бути виготовлені з матеріалів, що піддаються дезінфекції. Використання тканини на столах не дозволяється.

На ДВК №320767 (велика) була відсутня розмітка для дотримання дистанції між виборцями. Також не було розмітки і на спец дільниці №320774.

Поза тим спостерігачі ОПОРИ помітили, що деякі члени ДВК неправильно використовують засоби індивідуального захисту або ж зовсім нехтують ними.

Зразковою є виборча комісія №320772, в приміщенні наявна розмітка, окрема кабінка та скринька для осіб з ознаками ГРВІ. До того ж члени комісії забезпечили окремий вхід та окремий вихід для осіб, які мають симптоми респіраторних захворювань. При вході член ДВК вимірює температуру та пропонує скористатись антисептиком. На виході з дільниці виборець може викинути використані засоби захисту в окрему спеціальну урну.

«Наразі весь Обухівський район, в тому числі місто Українка, знаходяться у червоній зоні карантинних обмежень. Дотримання протиепідемічних заходів на дільниці покладене безпосередньо на членів ДВК. Тому саме вони мають стежити за дотриманням норм карантину на виборчій дільниці та у разі чого робити зауваження порушникам. Щодо забезпечення ДВК необхідними засобами індивідуального захисту можна сказати, що міська влада виконала покладені на неї обов’язки», - прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.