Завчасний початок ранкового засідання ДВК, дочасне заповнення контрольних талонів до бюлетенів, брак скриньок та порушення таємниці голосування зафіксували спостерігачі ОПОРИ під час голосування в Українці, що на Київщині. Про інші порушення та  факти, виявлені ОПОРОЮ, – в дайджесті.

На дільниці №320772 виборець сфотографував бюлетень, а коли спостерігачі на дільниці намагалися затримати юнака, порвав бюлетень та спробував вкинути його в скриньку для голосування, проте спостерігачі завадили йому це зробити. На подію прийшов поліцейський, який чергував на дільниці, а відтак приїхала ще поліція. Як зазначила речниця поліції Київської області Віталія Горохольська, стосовно хлопця поліція склала адміністративний протокол за статтею 212-23 КУпАП.

На трьох дільницях, де перебували спостерігачі ОПОРИ, побувала кандидатка на посаду міського голови Українки. На одній дільниці кандидатка голосувала, а на двох інших, №320772 та №320748, публічно дякувала членам ДВК за роботу.

На дільниці №320772 членкиня ДВК завчасно вносила окремі відомості в протокол про підрахунок голосів.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки видачі бюлетенів виборцям лише одним членом комісії, що є процедурним порушенням.

На деяких виборчих дільницях Українки ОПОРА зафіксувала брак стаціонарних та переносних скриньок для голосування. Так, на дільниці №320767 (велика дільниця) наявні лише 2 стаціонарні та 1 переносна скриньки для голосування. На дільниці №320772 (велика) – 4 стаціонарні скриньки. Однак відповідно до законодавства на великих виборчих дільницях має бути щонайменше 6 стаціонарних скриньок для голосування. На виборчій дільниці №320748 (середня) 3 стаціонарні скриньки, хоча відповідно до норм Виборчого кодексу України середня дільниця має бути забезпечена щонайменше 4 стаціонарними скриньками для голосування. А на спецдільниці №320774, де до списків виборців включені лише 3 особи, стаціонарні скриньки та кабінки для голосування взагалі відсутні.

Спостерігачка ОПОРИ стала свідком ситуації, коли секретар комісії дільниці №320767, що розташована на вул. Соснова, 2А, почала заповнювати виборчі протоколи, не дочекавшись зачинення дільниці. На питання спостерігачки стосовно того, що саме робить секретарка, вона відповіла, що заповнює чернетки протоколів. Після зауваження від ОПОРИ про те, що секретар може заповнювати протокол виключно на засіданні комісії, жінка припинила заповнення.

На дільниці №320767 членкиня виборчої комісії завчасно заповнювала контрольні талони на виборчих бюлетенях, вписуючи своє прізвище. Спостерігачка ОПОРИ зробила зауваження жінці, після чого та припинила порушення.

Виборча комісія дільниці №320772 розпочала перше засідання раніше встановленого терміну. О 07:05 члени комісії вже опечатували виборчі скриньки. За словами спостерігачки, коли вона прибула на дільницю о 07:05, сейф уже був відчиненим.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)