На виборчій дільниці № 590951у Сумах всі члени ДВК та спостерігачі періодично залишають приміщення для голосування для проведення дезінфекції.

Приміщення для голосування виборчої дільниці № 590951 (вул. Родини Линтварьових, 89; 1801 зареєстрований виборець) знаходиться одночасно у двох кімнатах. В одній із них члени комісії видають бюлетені виборцям, а в іншій знаходяться виборчі кабінки і виборчі скриньки. Саме там виборці безпосередньо голосують.

На цій дільниці також періодично проводиться дезінфекція. У цей час всі члени виборчої комісії покидають приміщення – там залишається лише прибиральниця.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 248 Виборчого кодексу України, голосування проводиться в день голосування з 8 години до 20 години без перерви. Відповідно до частини 14 тієї ж статті, під час проведення голосування не допускається закриття приміщень для голосування, припинення голосування, розкриття виборчих скриньок, підрахунок голосів до закінчення встановленого цим Кодексом часу голосування.

Згідно з пунктом 14 Порядку здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів, який затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2020 р. № 846, у день виборів у приміщенні для голосування визначеним виборчою комісією членом комісії або балансоутримувачем приміщення здійснюється регулярне, не рідше ніж один раз на 2 години, протирання контактних поверхонь (дверні ручки, поручні, сидіння тощо) дезінфікуючими засобами без переривання виборчого процесу. Обробка окремих частин виборчих скриньок допускається без безпосереднього нанесення/розпилювання дезінфікуючої речовини на поверхню скриньки. Не допускається потрапляння такої речовини та засобів усередину виборчої скриньки. Проведення вологого прибирання приміщення виборчої комісії, приміщення для голосування, санітарних кімнат (за наявності) з використанням мийних та дезінфікуючих засобів здійснюється не рідше ніж один раз на 4 години під час роботи виборчої комісії чи в день голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.