У Луцьку на спецдільниці №071096 під час ранкового засідання з сейфа дістали не всі бюлетені, а лише «необхідну кількість».

Йдеться про виборчу дільницю у комунальному підприємстві «Волинський обласний медичний центр онкології» Волинської обласної ради. Коли спостерігачка ОПОРИ запитала у комісії, чому на столі мало бюлетенів, їй повідомили, що комісії видали 121 бюлетень. На дільниці можуть проголосувати 13 осіб, тому на стіл поклали «із запасом» - 30 штук. Мовляв, на столі має бути саме «необхідна кількість».

«Тобто у мене на столі має лежати 26, я із запасом поклала - 30. Ми в п’ятницю отримуємо, перераховуємо, вкладаємо в сейф і закриваємо. Печатаємо їх всіх,  як вони для голосування, але користуємося тільки тим, які нам треба, а ті ми будемо списувати. У 8 годин відкриваємо, обрізаємо кутика, і в невикористані», - розповіли спостерігачці ОПОРИ у комісії.

Відповідно до частини 7 статті 257 Виборчого кодексу України голова дільничної виборчої комісії передає необхідну кількість виборчих бюлетенів членам дільничної виборчої комісії, які будуть видавати виборчі бюлетені виборцям у приміщенні для голосування та організовуватимуть голосування за місцем перебування виборців. Передача виборчих бюлетенів фіксується відомістю за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. Зазначені члени комісії засвідчують отримання виборчих бюлетенів, підписуючи відомість, та забезпечують їх збереження і дотримання встановленого цим Кодексом порядку їх видачі виборцям. Жодного виборчого бюлетеня у сейфі не може залишатися.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.