Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала результати виборів у громадах, де були зафіксовані випадки реєстрації кандидатів на посади голів з однаковими або співзвучними прізвищами.

Нагадаємо, що ОПОРА зафіксувала 11 випадків реєстрації кандидатів, які мають співзвучні прізвища із чинними очільниками міст та іншими кандидатами, які також балотуються на посади голів громад Херсонської області.

На посаду Херсонського міського голови балотувалися два кандидати з прізвищем Колихаєв. Ігор Колихаєв, який братиме участь у «другому турі», набрав 22777 голосів виборців, що становить 30,75%. За Юрія Колихаєва віддали свої голоси 1707 виборців (2,3%).

На цю ж посаду балотувався Рожков Юрій Станіславович та отримав 1104 голоси (1,49%). Його ім’я та прізвище співзвучне з Юрієм Рожковим, якого обрали депутатом Херсонської міської ради від місцевої організації політичної партії «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!».

Двоє кандидатів на посаду міського голови Берислава мали прізвище Шаповалов. Олександр Шаповалов, за якого проголосували 1001 виборець (21,92%), був переобраний міським головою Берислава. Його однофамілець Володимир Шаповалов набрав 218 голосів виборців (4,77%).

Уже колишній міський голова Каховки Андрій Дяченко, який балотувався на цю ж посаду, на виборах 25 жовтня отримав 2303 голоси (17,69%). За його тезка проголосували 262 виборці (2,01%). Каховським міським головою став Віталій Немерець – висуванець місцевого осередку політичної партії «Слуга народу». Немерець набрав 3168 голосів (24,34%).

На посаду міського голови Голої Пристані балотувалися три кандидати зі співзвучними прізвищами. Один з них – Бабич Олександр Володимирович – переобраний головою міста. Він отримав 4314 голосів виборців (53,78%). За Бабича Олександра Миколайовича проголосували 128 осіб (1,59%), а за Бабіча Вадима Ігоровича – 59 осіб (0,73%).

На посаду Олешківського міського голови балотувалися двоє кандидатів з прізвищем Гараненко. Вадим Олександрович – висунутий місцевим осередком партії «Слуга народу» – отримав від виборців 546 голосів (6,81%), а Артур Анатолійович – 122 голоси (1,52%). Вибори у цій громаді переміг самовисуванець Євген Рищук – 2716 (33,91%).

Селищним головою Чаплинки став Олексій Фаустов, який балотувався від місцевої організації політичної партії «Слуга народу» та набрав 1923 голоси (46,83%). Його однофамілець Олег Фаустов отримав 147 голосів.

У бюлетені  з виборів Чаплинського селищного голови були ще три кандидати зі співзвучними прізвищами. Володимир Бериславський, який був головою Чаплинської селищної ради, отримав 1018 голосів; Олександр Бериславський – 73 голоси; Богдан Бреславський – 45 голосів.

У жовтні ОПОРА писала, що кандидат на посаду Чаплинського селищного голови Володимир Бериславський звернувся до поліції через використання технології «двійників» проти нього. У Чаплинському відділенні поліції відкрили кримінальне провадження.

23 жовтня Відділ комунікації поліції Херсонської області повідомив, що жителю Чаплинки поліцейські вручили підозру в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статтею 160 Кримінального кодексу України.

На посаду Бехтерського сільського голови балотувалися два кандидати з прізвищем Бурак. Михайло Бурак, який займав цю ж посаду, переміг на місцевих виборах, отримавши 1934 голоси (47,29%). За Андрія Бурака проголосували 74 виборці.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)