Напередодні повторного голосування за кандидатів на посаду міського голови Ужгорода у соціальній мережі Фейсбук та у вигляді контекстної реклами на сторінках різних сайтів масово фіксується реклама із ознаками так званого “чорного піару” на адресу обох кандидатів – кандидата-самовисуванця, чинного міського голову Ужгорода Богдана Андріїва та кандидата від партії “Слуга народу” Віктора Щадея. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області.

Спостерігачі ОПОРИ фіксують на різних онлайн-ресурсах контекстну рекламу, яка зринає під час перегляду веб-сторінок. Зокрема, фіксується й реклама, яка містить ознаки «чорного піару» на адресу кандидатів на посаду міського голови Ужгорода.

До прикладу, спостерігач ОПОРИ зафіксував контексту рекламу із написом «Чому Богдану Андріїву не вистачає зарплати в 70 000 гривень”. Якщо на цю рекламу натиснути, відкривається сайт uzh.best та матеріал із заголовком «Якщо красти – то мільйонами» в якому йдеться про те, що на дитячому басейні в Ужгороді міський голова нібито викрав 8 мільйонів гривень (доказів не наведено).

Також ОПОРА зафіксувала зринаючу рекламу із написом «Команда кримінальних справ. Вкрадемо разом», де на рекламному вікні зображені фотографії чинного міського голови Богдана Андріїва, відстороненого з посади керівника Департаменту міського господарства Ужгорода Володимира Бабидорича та представниці згаданого департаменту Тетяни Полтавцевої. Якщо на рекламу натиснути, відкривається згаданий сайт uzh.best та матеріал із заголовком «За підозрюваного в розтраті бюджетних коштів головного господарника Ужгорода Бабидорича внесено заставу в 3 мільйони гривень».

Крім цього, на сторінках в мережі спостерігачі ОПОРИ фіксували зринаючу рекламу із заголовком «Штаб Андріїва використовує брудні технології», «Рейдери Андріїва побили голову ОСББ: спершу через схему «віджали» приміщення ОСББ», «Мер Кременчука відвідавши Ужгород, назвав Петефі прикладом безпорадності». Усі ця реклама зринає від користувачів «Вибори в Ужгороді» або «УжCity».

Реклама із ознаками чорного піару на адресу кандидата від «Слуги народу» Віктора Щадея також зринала на сайтах. Зокрема, банер із текстом: «Ужгород проти Щадея. Звідки гроші у безробітного, безсімейного кандидата в мери Ужгорода?».

Також можна зустріти контексту позитивну рекламу чинного міського голови Богдана Андріїва. Зокрема, банер із текстом – «Інтереси ужгородців відстояли. Богдан Андріїв» та рекламу із текстом «Міський голова Богдан Андріїв про ситуацію з карантинними обмеженнями в Ужгороді».

У фейсбуку під час виборчої кампанії набули популярності анонімні сторінки, на яких розміщували різного року негативну та маніпулятивну інформацію про окремих кандидатів на посаду міського голови Ужгорода. Втім головними фігурантами негативу стали двоє кандидатів, що вийшли до “другого туру” - Андріїв та Щадей.  Йдеться про сторінки «Ужгород без гномиків», «Ужгород без Андріїва» та «УжCity». На сторінці «Ужгород без гномиків» оприлюднюють дописи з негативною або маніпулятивною інформацією про кандидата від партії «Слуга народу» на посаду міського голови Ужгорода – Віктора Щадея.

На сторінці «Ужгород без Андріїва» розміщують анонімні дописи про діяльність чинного міського голови Ужгорода Богдана Андріїва, окремі пости стосуються різних ремонтних робіт в місті, а в окремих дописах Андріїва навіть звинувачують у крадіжках. Дані дописи почасти містять маніпулятивну або неправдиву інформацію.

Також дописи із ознаками чорного піару на адресу Богдана Андріїва оприлюднюють на сторінці «УжCity». Зокрема, на сторінці є допис з інформацією про діяльність так званих “рейдерів Андріїва”. Усі ці три сторінки ведуться анонімно, інформації про їхніх авторів – немає. Як вже повідомляла ОПОРА, також із цих сторінок активно проплачують рекламу у фейсбуку. Зокрема, зі сторінки «Ужгород без гномиків» станом на 2 листопада витратили на рекламу 1426 доларів, а за 7 днів – із 27 жовтня по 2 листопада – 313 доларів. Рекламу з цієї сторінки оплачувала людина з іменем Олександр Ледней. Зі сторінки «Ужcity», де з’являлися пости із негативною або маніпулятивною  інформацією щодо чинного міського голови Ужгорода Богдана Андріїва, за рекламні дописи у фейсбуку станом на 2 листопада сплатили 4786 доларів. Найбільше грошей витратили на рекламу зі сторінки «Ужгород без Андріїва». Станом на 2 листопада ця сума становила 6301 долар

Відповідно до частини 5 статті 57 Виборчого кодексу забороняється поширення завідомо неправдивих відомостей про кандидата, партію (організацію партії) - суб'єктів виборчого процесу. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат, партія (організація партії) вважають явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату, партії (організації партії), стосовно яких поширено недостовірні відомості, на їхню вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий самий ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією (організацією партії) матеріал, який має бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою "Спростування" на тому самому місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Спростування повинно містити посилання на відповідну публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні або радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднено без додатків, коментарів і скорочень та здійснюється за рахунок коштів засобу масової інформації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)