У Харкові представники ОПОРИ фіксують, як члени дільничних комісій переписують виборчу документацію у приміщенні ТВК.

Так, 27 жовтня  спостерігач ОПОРИ у Немишлянській районній у місті Харкові ТВК помітив членів ДВК №631608, №631633, №631642, №631639, які заповнювали виборчу документацію, у тому числі уточнені протоколи про підрахунок голосів, за межами приміщення для голосування, що суперечить нормам виборчого законодавства.

Оскільки у таких діях вбачаються ознаки кримінального правопорушення за статтею 158-3 Кримінального кодексу України – фальсифікація, підроблення, викрадення, пошкодження або знищення виборчої документації, спостерігач ОПОРИ написав заяву до поліції.

Аналогічне порушення спостерігач ОПОРИ зафіксував у Харківській міській ТВК.

Мова йде про переписування виборчої документації з використанням печатки ДВК.

Згідно з частиною 6 статті 253 Виборчого кодексу під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії та незаповнені бланки протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці зберігаються у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Представники ОПОРИ помітив також членів дільничних комісій №631231, №631372 та №631349, які переписували протоколи та використовували печатку у приміщенні міської ТВК. Представники ОПОРИ написали заяви до поліції.

Відповідно до частини 8 статті 254 Виборчого кодексу України, дільнична виборча комісія зобов’язана у строк, визначений територіальною виборчою комісією, розглянути питання про внесення змін до відповідного протоколу без перерахунку виборчих бюлетенів. Протокол з позначкою "Уточнений" складається відповідно до цього Кодексу в порядку, в якому було складено протокол дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, який потребує уточнення, транспортується до територіальної виборчої комісії в порядку, встановленому статтею 253 цього Кодексу. Час прийняття територіальною виборчою комісією протоколу дільничної виборчої комісії з позначкою "Уточнений" і занесені до цього протоколу відомості фіксуються у протоколі засідання територіальної виборчої комісії.

Згідно із частиною 1 статті 158-3 Кримінального кодексу України, підписання головою, заступником голови, секретарем, іншим членом виборчої комісії, комісії референдуму протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці або дільниці з референдуму, протоколу про підсумки голосування в межах відповідного виборчого округу, округу з референдуму чи про результати виборів або референдуму до остаточного заповнення протоколу, а також підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії або комісії з референдуму – карається позбавленням волі на строк від двох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)