У Полтаві, біля будівлі, де проводить засідання Шевченківська районна у місті ТВК, ввечері 26 жовтня спостерігачі ОПОРИ побачили на землі мішки з виборчими бюлетенями. Як виявилося, голова ДВК залишила пакунки та пішла.

З’ясувалося, що у мішках були бюлетені з виборчої дільниці № 531215 (розташована по вул. Пушкіна, 20/23). Їх до будівлі ТВК привіз гурт членів дільничної виборчої комісії. Проте пакунки до приміщення не занесли, а поклали прямо на землю. Де їх і виявила спостерігачка ОПОРИ.

Охороняли мішки з бюлетенями представниці комісії. Тоді як голови ДВК поруч з виборчою документацією не було. Спостерігачка ОПОРИ викликала на місце наряд поліції.

Зрештою, голова ДВК повернулася на місце події. Свій вчинок пояснила поганим самопочуттям. Інші члени комісії розповіли поліціянтам, що зле жінці стало через те, що їхні виборчі документи у ТВК не прийняли, вказавши на неточності. Учасників інциденту опитали правоохоронці.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області говорить, що у ситуації мають розібратися правоохоронці. Та нагадує: «Частина перша статті 253 Виборчого кодексу України вказує, що транспортування виборчої документації до відповідних територіальних виборчих комісій здійснюється відразу після складання протоколів про підрахунок голосів виборців з усіх місцевих виборів по всіх виборчих округах, голосування на яких організовувалося дільничною виборчою комісією».

Нагадаємо, виборча документація є документацією суворої звітності. До прийому документації в територіальній виборчій комісії відповідальними за транспортування та збереження є члени дільничної виборчої комісії, визначені її рішенням. ТВК зобов'язана прийняти виборчу документацію від ДВК. ТВК приймає рішення про необхідність складання протоколу з позначкою "Уточнений", якщо зміст виправлень, помилок та неточностей в протоколі неможливо з'ясувати та усунути без складання протоколу з позначкою "Уточнений". У той же час бюлетені та вся документація не повертається ДВК, а залишається в ТВК. У разі виявлення у протоколі виправлень, помилок та неточностей, які можливо усунути без повторного підрахунку голосів та які не потребують складання протоколу з позначкою "Уточнений", ТВК приймає рішення, передбачене пунктом 1 ч. 5 ст. 254 Виборчого кодексу, із зазначенням виявлених виправлень, помилок та неточностей. Таке рішення додається до протоколу ДВК.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора