Члени дільничної виборчої комісії №210424, що розташована у Рахові, привезли із собою на територіальну виборчу комісії печатку комісії та, ймовірно, щось штампували нею у приміщенні ТВК. Про це інформує спостерігач ОПОРИ з місця події.

Оскільки членам ДВК, згідно з законом, заборонено виносити із приміщення ДВК печатку комісії, спостерігач ОПОРИ викликав на місце події поліцію, яка наразі працює та відбирає пояснення.

За інформацією спостерігача ОПОРИ, яку він отримав зі слів члена ТВК, члени дільничних виборчих комісій взяли з собою печатку на прохання членів ТВК.

Крім цього, як повідомляє спостерігач, від ДВК №210427, що у Рахові, бюлетені на територіальну виборчу комісію передають лише двоє членів.

Відповідно до частини 10 статті 250 Виборчого кодексу пакети з протоколами дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, виборчими бюлетенями, контрольними талонами і предметами, списками виборців, а також (за наявності) окремими думками членів виборчої комісії, викладеними у письмовій формі, актами, заявами, скаргами та рішеннями, прийнятими комісією, після закінчення засідання комісії транспортуються до відповідної територіальної виборчої комісії у порядку, визначеному статтею 253 цього Кодексу.

Згідно з частиною 6 статті 253 під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії та незаповнені бланки протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці зберігаються у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії.

У разі прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про зобов'язання виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу про підрахунок голосів на виборчій дільниці з позначкою "Уточнений", дільнична виборча комісія розглядає питання про внесення змін до відповідного протоколу на своєму засіданні та складає протокол з позначкою "Уточнений" після повернення членів комісії, які здійснювали транспортування виборчої документації, у строк, визначений територіальною виборчою комісією. Протокол з позначкою "Уточнений", невідкладно після його складання, транспортується до територіальної виборчої комісії в порядку, визначеному цією статтею.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.