На Вінниччині вибори пройшли конкурентно та мали законний характер. Зафіксовані порушення були різноплановими та не суттєвими і не плинули на результати голосування. Про це розповіла координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області 26 жовтня у Вінницькому пресклубі.

За словами координаторки, усі дільниці, де були присутні спостерігачі ОПОРИ, відкрилися вчасно. Виборчі комісії в звичному режимі розпочали свою роботу і спостерігачі не зафіксували критичних проблем з відвідуваністю засідань та організацією процесу голосування в умовах протиепідемічних заходів.

«Проте вже на початок голосування ми зафіксували порушення. У Крижопільському районі спостерігача ОПОРИ не пустили на виборчу дільницю №050515, відтак він не зміг спостерігати за ранковим засіданням дільничної виборчої комісії», - розповіла координаторка.

У день голосування на Вінниччині було зафіксовано низку порушень, та вони не мали масового характеру. Так, на кількох дільницях не було достатньої кількості стаціонарних скриньок. У Барському районі на одній із дільниць виборцю дозволили проголосувати без паспорта.

Як зазначила координаторка, у Хмільницькому районі на дільниці не вистачило бюлетенів для голосування, оскільки їх не надала дільничній комісії територіальна виборча комісія.

Також координаторка розповіла, що спостерігачі ОПОРИ фіксують порушення і при процедурі передачі виборчої документації з дільничних виборчих комісій на територіальні.

«Спостерігачі ОПОРИ зафіксують факти переписування протоколів на міській ТВК у місті Вінниця. Так, було зафіксовано, що члени ДВК №051576 привезли для здачі не запаковану у секьюрпарки виборчу документацію та переписували протоколи. За словами спостерігача, членкиня комісії ДВК №050163 проставляла печатки на конвертах з виборчою документацією під час того, як розпаковували мішок з документацією. На відео чути як вона говорить, що взяла печатку з собою», - повідомила координаторка.

Як розповіла координаторка, ОПОРА зазначає, що інтенсивна залученість Президента України Володимира Зеленського до агітаційної кампанії партії «Слуга народу» негативно вплинула на просування визнаних демократичних стандартів щодо розмежування державних та партійних інтересів, а також попередження практики зловживань адміністративними ресурсами на різних рівнях. 

Із заявою ОПОРИ щодо попередніх результатів спостереження на місцевих виборах – 2020 можна ознайомитися тут.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)