У Кропивницькому на дільниці № 350903, що знаходиться в дитячому садочку «Ластівка», виборець демонстраційно порвав бюлетені. А на дільниці №350811, що знаходиться в смт Власівка Олександрійського району, 4 із 6 членів ДВК, на момент відвідування дільниці спостерігачем ОПОРИ, закрилися в сусідній кімнаті. Двері виламав член ДВК.

У Кропивницькому виборець порвав бюлетень і висловився нецензурною лайкою. Порвану виборчу документацію забрала членка ДВК.

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, на виборчій дільниці №350811 перебувало 2 члени комісії із 6. Всі інші були в сусідній кімнаті.

«На наше прохання показати ранковий протокол засідання і питання, де всі інші члени комісії. Члени ДВК зазначили, що вони в сусідній кімнаті. Згодом виявилося, що не можна відкрити двері. Один із членів комісії виламав двері. Члени дільничної виборчої комісії розповіли, що пили чай і наголосили, що попрацювали вранці, адже на цій дільниці голосують пацієнти пансіонату для ветеранів війни та праці. Згодом показали ранковий протокол засідання», – зазначив спостерігач ОПОРИ.

Згідно зі ст. 212-123 Кодексу про адміністративні правопорушення України пошкодження, приховування, знищення виборцем, учасником референдуму свого виборчого бюлетеня або бюлетеня для голосування на референдумі, або винесення його за межі приміщення для голосування - тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У частині 4 статті 36 Виборчого кодексу України йдеться, що засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини її складу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)