Кропивницька районна територіальна виборча комісія припинила повноваження всього складу Великосеверинівської сільської територіальної виборчої комісії і сформувала нову комісію. Про це спостерігачам ОПОРИ повідомив голова Кропивницької районної ТВК Андрій Смутко.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, наразі сформували нову комісії і призначили голову. Вони отримали посвідчення і поїхали збирати перше засідання.

«До Кропивницької районної ТВК надійшла скарга від кандидата в депутати Кропивницької районної ради, висунутого партією «Слуга народу». У скарзі суб’єкт звернення просить визнати дії Великосеверинівської сільської ТВК незаконними та протиправними, а саме: 25 жовтня Кіровоградський окружний адміністративний суд по справі № 340/4776/20 виніс рішення, яким визнав протиправною та скасував постанову Великосеверинівської сільської територіальної виборчої комісії Кропивницького району повторно розглянути подання Кіровоградської обласної партії «Слуга народу» щодо внесення змін до складу Високобайрацької виборчої комісії № 350257», – йдеться в постанові районної комісії.

До складу Великосеверинівської сільської ТВК входить Високобайрацька сільська ДВК.

Як повідомляла ОПОРА, виборча комісія на дільниці № 350257 у селі Високі Байраки Кропивницького району  відкрила дільницю із запізненням на 10 хвилин. Комісія почала працювати, а дві особи заявляють про те, що саме вони є головами ДВК. Це трапилося через те, що партія "Слуга народу" проводила заміни своїх представників у комісії, але ТВК за них не проголосувала. Через це відбулося судове засідання, та в постанові суду закралася орфографічна помилка.

Відповідно до частини 3 статті 208 Виборчого кодексу України повноваження усього складу територіальної, дільничної виборчої комісії можуть бути достроково припинені в установленому законом порядку виборчою комісією, яка сформувала (утворила) відповідну територіальну, дільничну виборчу комісію, рішенням виборчої комісії вищого рівня з відповідних місцевих виборів або рішенням суду в разі одноразового грубого порушення чи систематичного порушення комісією Конституції України, цього Кодексу та законів України, невиконання рішень виборчої комісії вищого рівня.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)