Голова дільничної виборчої комісії ВД № 480905 Інна Кунпан не прийшла вранці 25 жовтня. Вона з'явилася в комісії лише на кілька хвилин в 12.25 і знову пішла.

Як розповіли ОПОРІ члени ДВК, дільниця № 480905 відкрилася вчасно, тому що був обраний головуючий на підготовчому засіданні. За рішенням членів ДВК, ним стала заступниця голови ДВК.

Голова Центральної районної місті Миколаєві ТВК Оксана Новікова виїжджала з членами комісії та спостерігачами на цю дільницю. Члени комісії розповіли, що Інна Кунпан погрожувала їм  та обіцяла зірвати вибори.

Члени ТВК хотіли на екстреному засіданні зняти голову, однак, проконсультувавшись з юристами, відмовилися від цієї думки.

Підставою для припинення повноважень члена комісії може бути систематичне невиконання покладених на нього обов'язків, засвідчене не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить або систематичне невиконанням покладених на нього обов'язків або одноразовим грубим порушенням законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішеннями виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад), двома і більше неявками на засідання виборчої комісії без поважних причин або неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування. Таким чином в ТВК були формальні причини припинення повноважень голови ДВК. Якщо ж член комісії не з'явився на засідання комісії, усвідомлюючи що це спричинить відсутність кворуму та неможливість роботи комісії в день голосування такі дії можуть тягнути кримінальну відповідальність за частиною 5 статті 157 КК України.

За додатковою інформацією звертайтеся:

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.