На Волині виборчі дільниці №070528 та №071005 розташовані на других поверхах будівель та необлаштовані пандусами. Також на окремих виборчих дільницях утворювалися черги ззовні або ж усередині приміщення, в окремих ДВК – не вистачає скриньок для голосування. На одній із луцьких дільниць кабінки розміщені біля дзеркала.

Також ОПОРА продовжує фіксувати дільниці, на котрих можуть виникнути труднощі для осіб із інвалідністю. Зокрема, у селі Підгайці Луцького району на дільниці №070528 є пандус до входу, однак відсутній у самому приміщенні, а голосують – на другому поверсі.

На дільниці №071005 у Ковелі голосування відбувається на другому поверсі, куди не веде пандус. Окрім того, на дільниці №070997 у місті Ковелі спостерігач зафіксував нестачу скриньок: для середньої дільниці встановили лише 3 стаціонарні виборчі скриньки.

На дільниці №071087 у місті Луцьку кабінки для голосування облаштували біля стіни, у котру вмонтовано велике дзеркало.

Щодо черг, то скупчення людей біля або ж у приміщенні дільниці фіксували і зранку, і в пообідню пору. Наприклад, на дільниці №071118 у місті Нововолинськ низка виборців чекала своєї черги проголосувати надворі, у коридорах будівлі.

Натомість на дільниці  у Луцьку в обідню пору черга з охочих віддати свій голос вишикувалася до приміщення дільниці №071078. Виборці стали у чергу на дворі біля приміщення, їх запускали почергово для уникнення скупчень всередині.

Станом на 14:47 утворилася черга навіть біля деяких сільських дільниць. Наприклад, на дільниці №070246 у селі Пнівне Камінь-Каширського району. Кілька виборців чекають надворі, оскільки у приміщенні для голосування їх не може бути більше трьох.

Зауважимо також, спостерігач ОПОРИ з’ясував причину запізнілого початку голосування на дільниці у селі Гряди Володимир-Волинського району. Дільниця №070165 у селі Гряди відкрилася для виборців о 08:40 ранку. За словами голови дільничної виборчої комісії Лариси Генди, затримка трапилася через перерахування бюлетенів. Ініціювала його одна із кандидаток у депутати міської ради.

«Вирішила, глянувши, що не зовсім добре заскочований, запломбований сейф. Сказала що вона вимагає перерахунку бюлетенів що ми могли відкрити сейф, змінити кількість», - зауважила голова. Тому комісія перерахувала бюлетені  - кількість зійшлася, тож актів комісія не складала та зрештою о 08:40 виборчу дільницю відкрили для голосування.

Згідно із частиною 6 статті 62 Виборчого кодексу України кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих). Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок.

Згідно із частиною 1 статті 16 Виборчого кодексу України голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється.

 

Відповідно до п. 3 вимог до приміщень дільничних виборчих комісій і приміщень для голосування та нормативи їх облаштування, затверджених постановю ЦВК Центральної виборчої комісії від 8 серпня 2020 року № 164 приміщення дільничної виборчої комісії повинно бути придатним для: безперешкодного входу, перебування в ньому і виходу з нього членів дільничної виборчої комісії та осіб, які відповідно до Виборчого кодексу України (далі – Кодекс) мають право бути присутніми на засіданні дільничної виборчої комісії, а також виборців, зокрема осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) та інших маломобільних груп населення, а відповідно до пункту 6 вказаних Вимог - приміщення дільничної виборчої комісії та приміщення для голосування повинні відповідати вимогам Кодексу, а також державним будівельним нормам, зокрема щодо безперешкодного доступу для осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), у тому числі для осіб на кріслах колісних та інших маломобільних груп населення. У разі якщо приміщення дільничної виборчої комісії та приміщення для голосування неможливо повністю пристосувати для потреб осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), зокрема для осіб на кріслах колісних та інших маломобільних груп населення, відповідні місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, керівники закладів, установ, полярної станції України, капітани суден, на яких утворено спеціальні виборчі дільниці, керівники закордонних дипломатичних установ України, військових частин (формувань), дислокованих за межами України, де утворено закордонні виборчі дільниці, організовують безперешкодний доступ зазначених осіб до таких приміщень.

 
 
Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.