ОПОРА повідомляла раніше, що дільнична виборча комісія села Онишківці (дільниця №611064) Кременецького району отримала бюлетені для голосування за кандидатів у депутати до Шумської міської ради та за кандидатів на посаду міського голови іншої дільниці.

За інформацією від спостерігача ОПОРИ, на дільниці села Онишківці близько 12:40 вдруге було призупинено процес голосування. Зі слів спостерігача, на дільницю приїжджали представники ТВК, щоб провести консультацію. Близько 14 години члени ДВК відновили процес голосування. Виборцям видають лише два бюлетені.

Голова дільничної виборчої комісії села Онишківці Марія Хвесюк у коментарі для ОПОРИ детально пояснила, чому комісія виявила помилку уже в день голосування. Вона розповіла, що в упаковці зверху були бюлетені з правильним номером і комісія далі не перевіряла, а просто перерахувала бюлетені.

Голова Шумської міської ТВК Світлана Бєлякова повідомила ОПОРІ, що було прийняте рішення погасити бюлетені, оскільки вони є такими, що не підлягають врахуванню.

Фактично через помилки у бюлетенях виборці були позбавлені можливості реалізувати свій вибір.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.