У селі Загвіздя на виборчій дільниці №260742 представники Громадянської мережі ОПОРИ виявили, що виборцям за місцем перебування видали не ті бюлетені.

Після того, як члени комісії відвідали сімох виборців за місцем перебування, вони помітили, що виборці отримали бюлетені на виборах до сільської ради з іншого округу.

У зв'язку з цим комісія вирішила скласти акти по цих бюлетенях і з новою скринькою ще раз піти до виборців, аби дати їм можливість проголосувати. Після цього ДВК продовжить роботу за голосуванням за місцем перебування.

«Сталася технічна помилка, – пояснив ОПОРІ голова ДВК. – Замість одинички написали четвірку. Це наша помилка, ми її виправили. Виявивши, що неправильно внесені позначки щодо округів, члени комісії опечатали виборчу скриньку та повернули її на дільницю».

ОПОРА зазначає, що така практика повторної видачі бюлетенів виборцям є небезпечною з огляду на те, що відповідно до ч. 23 ст. 250 Виборчого кодексу України якщо при відкритті переносної виборчої скриньки у ній виявиться більше виборчих бюлетенів окремо з кожних місцевих виборів, ніж кількість виборців, включених до витягу із списку виборців на виборчій дільниці, дільнична виборча комісія складає за формою і в порядку, передбаченими частиною 6 статті 37 цього Кодексу, акт про таку невідповідність, в якому зазначає кількість відповідних виборчих бюлетенів, що знаходяться у цій скриньці. Ці виборчі бюлетені вважаються такими, що не підлягають врахуванню при встановленні кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів виборців з відповідних місцевих виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.